Valikko Sulje

Parashat Ki Tisa

Parashat Ki Tisa on yksi Tooran lukujaksoista, ja se löytyy Toora-kirjan, eli 2. Mooseksen kirjan, 30. luvusta alkaen. Tämä lukujakso sisältää monia merkittäviä tapahtumia ja opetuksia juutalaisille kansalle.

Parashat Ki Tisan ensimmäisessä osassa käsitellään Tooran kaanonisen 30. luvun alussa Jumalan antamia ohjeita ja käskyjä liittyen kansan veroihin ja uhreihin sekä pyhäkköön. Siinä annetaan yksityiskohtaiset määräykset erilaisista uhrilahjoista, pyhäkössä työskentelevien pappien roolista ja tehtävistä, sekä rahankeruusta pyhäkön ylläpitämiseksi.

Toisen osan keskeinen tapahtuma on kansan lankeaminen syntiin. Mooses kiipeää Siinain vuorelle vastaanottaakseen Jumalan käskyt ja lakikirjat. Kansan ollessa tietämättömänä Mooses’n paluun ajankohdasta ja hätääntyessään, he pyytävät Aaronia tekemään heille jumalankuvan. Aaron vastaa heidän pyyntöönsä ja valaa kultaisesta korusta tekemänsä vasikanjumalan, jota kansa sitten alkaa palvoa. Tämä aiheuttaa Jumalan suuttumuksen, ja Mooses saa Jumalalta tiedon kansan kapinoinnista.

Kolmannessa osassa Mooses laskee alas vuorelta kivitaulut, joihin Jumala on kirjoittanut käskyt. Nähdessään kansan palvovan kultaista vasikkaa, Mooses suuttuu ja heittää kivitaulut maahan, rikkoen ne. Tämän jälkeen hän kokoaa kansan ja rankaisee kapinoivia. Mooses rukoilee kansan puolesta ja saa Jumalalta armon, mutta seurauksena on silti rangaistus ja joukon kuolema.

Parashat Ki Tisan loppuosa kertoo Jumalan käskystä tehdä uudet kivitaulut, joille Mooses kirjoittaa käskyt uudelleen. Tässä lukujaksossa käsitellään myös Shabbat-päivän pyhittämistä sekä Mooseksen kasvot, jotka loistavat kirkkaasti sen jälkeen, kun hän on puhunut Jumalan kanssa.

Parashat Ki Tisa sisältää monia tärkeitä teemoja ja opetuksia, kuten Jumalan yksinvaltaisuuden, kansan tottelemattomuuden seuraukset, anteeksiantamuksen merkityksen ja pyhien esineiden valmistuksen yksityiskohdat. Tämä lukujakso on osa Tooran rikkaita tarinoita ja opetuksia, jotka ovat vaikuttaneet juutalaiseen perinteeseen ja uskontoon vuosisatojen ajan.