Valikko Sulje

Parashat Vayishlach Menu

Parashat Vayishlach käsittelee Jaakobin ja Esaun kohtaamista sekä Jaakobin perheen elämää. Kosher-illallinen, joka sopisi tähän Parashaan, voisi sisältää alkuruokana munakoiso-dipin, pääruokana grillattua naudanlihaa ja uuniperunaa sekä jälkiruokana manteli-päärynäpiirakkaa.

Munakoiso-dippi (4 annosta)

  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • 0,6 dl tahinia
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  1. Leikkaa munakoisot pituussuunnassa kahtia ja paista niitä uunissa leivinpaperilla vuoratulla pellillä noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Kaavi munakoison pehmeä sisus kulhoon ja lisää joukkoon tahini, sitruunan mehu, oliiviöljy, murskattu valkosipuli, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.

Grillattu naudanliha ja uuniperunat (4 annosta)

  • 600 g naudanlihaa, esimerkiksi pihviä
  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl dijon-sinappia
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 4 isoa perunaa, pestynä ja kuivattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  1. Laita grilli kuumenemaan.
  2. Sekoita oliiviöljy, balsamiviinietikka, dijon-sinappi, hunaja, rosmariini, suola ja pippuri kulhossa.
  3. Sivele marinadi naudanlihan pinnalle ja anna sen maustua noin 20 minuuttia.
  4. Grillaa naudanlihaa noin 4-5 minuuttia molemmilta puolilta halutun kypsyysasteen saavuttamiseksi.
  5. Leikkaa naudanliha viipaleiksi ja tarjoile uuniperunoiden kanssa.
  6. Valmista uuniperunat: leikkaa perunat lohkoiksi, laita ne uunivuokaan, lisää oliiviöljy, suola ja pippuri ja sekoita hyvin. Paista uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kullanruskeita.

Manteli-päärynäpiirakka (8-10 annosta)

Ainekset:

Pohja:

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 100 g voita, huoneenlämpöisenä
  • 1 kananmuna

Täyte:

  • 3 päärynää, kuorittuna ja pilkottuna
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1 dl kermaa

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhot ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon voi ja kananmuna ja sekoita taikinaksi.
  3. Painele taikina piirakkavuoan (noin 24 cm halkaisijaltaan) pohjalle ja reunoille.
  4. Levitä pilkotut päärynät piirakan päälle.
  5. Sekoita mantelijauhot, sokeri, kananmunat, vaniljasokeri, kaneli, inkivääri ja kerma kulhossa.
  6. Kaada seos päärynöiden päälle.
  7. Paista piirakkaa uunissa noin 45-50 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja täyte on hyytynyt.
  8. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit tarjoilla manteli-päärynäpiirakan esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Voit myös vaihdella piirakan täytteen päärynöiden tilalle muita hedelmiä, kuten omenaa tai persikkaa.

Parashat Vayishlach käsittelee Jaakobin ja Esaun kohtaamista sekä Jaakobin perheen elämää. Kosher-illallinen, joka sopisi tähän Parashaan, voisi sisältää alkuruokana munakoiso-dipin, pääruokana grillattua naudanlihaa ja uuniperunaa sekä jälkiruokana manteli-päärynäpiirakkaa.

MENU 2

Alkuruoka:

Pinaatti-sienikeitto

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli, hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 500g tuoreita herkkusieniä, pilkottuna
  • 500g tuoretta pinaattia, pilkottuna
  • 1 litra kasvislientä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 dl kasvipohjaista kermaa

Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä isossa kattilassa. Lisää sienet ja timjami, ja jatka paistamista, kunnes sienet pehmenevät. Lisää pinaatti, kasvisliemi, suola ja pippuri, ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää kerma ja anna kiehua vielä muutama minuutti. Tarjoile lämpimänä.

Pääruoka:

Hunajalla maustettua paahdettua kanaa

  • 4 kananrintaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita oliiviöljy, hunaja, sinappi, timjami, suola ja pippuri keskenään kulhossa. Hiero mausteseos kananrintoihin. Paista uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes kana on kypsää ja mehevää.

Lisäkkeet:

Valkosipuliperunat

  • 1 kg perunoita, pilkottuna
  • 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita perunat, valkosipuli, oliiviöljy, suola ja pippuri keskenään kulhossa. Levitä seos tasaisesti uunipellille ja paista noin 25-30 minuuttia, kunnes perunat ovat kullanruskeita ja pehmeitä.

Vihreä salaatti

Tässä on yksi raikas ja herkullinen vihreä salaatin valmistusohje:

Ainekset:

  • 1 kerä salaattia
  • 2 kurkkua
  • 1 pieni sipuli
  • 1 kourallinen tuoretta persiljaa
  • 1 kourallinen tuoretta minttua
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Ohjeet:

  1. Huuhtele salaatti huolellisesti kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se huolellisesti.
  2. Revitä salaatinlehdet sopivan kokoisiksi paloiksi ja asettele ne tarjoiluastiaan.
  3. Kuori kurkut ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pieniksi paloiksi.
  4. Hienonna persilja ja minttu.
  5. Sekoita salaattia varten sitruunan mehu ja oliiviöljy kulhossa.
  6. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.
  7. Lisää salaattiin kurkut, sipuli, persilja ja minttu ja sekoita hyvin.
  8. Kaada salaattiseos tarjoiluastiaan salaatinlehtien päälle.
  9. Tarjoile vihreä salaatti heti tai laita se jääkaappiin ennen tarjoilua.