Valikko Sulje

Parashat Vayigash Menu

Parashat Vayigash kertoo Josephin ja hänen veljiensä kohtaamisesta Egyptissä. Tämän lukujakson kosher illalliselle sopisi hyvin menu, joka sisältäisi alkuruokana kikhernekeittoa, pääruokana paahdettua lohta ja kasviksia sekä jälkiruokana suklaa-pistaasikakkua.

Kikhernekeitto (4 annosta)

  • 2 purkkia kikherneitä (à 400 g), huuhdeltuna ja valutettuna
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1/4 cup (n. 0,6 dl) oliiviöljyä
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl suolaa
  • 4 dl kanalientä
  • tuoretta korianteria tai persiljaa, hienonnettuna
  1. Lämmitä öljy kattilassa ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä muutaman minuutin ajan.
  2. Lisää kikherneet, juustokumina, paprikajauhe, korianteri ja suola. Sekoita hyvin.
  3. Lisää kanaliemi ja kiehauta keitto.
  4. Vähennä lämpöä ja anna keiton hautua noin 15-20 minuuttia.
  5. Tarjoile kikhernekeitto tuoreen korianterin tai persiljan kanssa.

Paahdettu lohi ja kasvikset (4 annosta)

  • 600 g lohifileetä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 kesäkurpitsa, viipaloituna
  • 2 paprikaa, pilkottuna
  • 1 sipuli, pilkottuna
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1 tl timjamia
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Laita lohifilee uunivuokaan ja lisää oliiviöljy, suola, pippuri ja sitruunan mehu. Sekoita hyvin.
  3. Levitä kasvikset lohen ympärille vuokaan ja lisää murskattu valkosipuli ja timjami.
  4. Paista uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes lohi on kypsä ja kasvikset ovat pehmeitä.

Suklaa-pistaasikakku (8-10 annosta)

Ainekset:

  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 100 g voita, sulatettuna
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl pistaasipähkinöitä, rouhittuina
  • 100 g tummaa suklaata, rouhittuna

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa.
  3. Vatkaa sokeri ja sulatettu voi keskenään kulhossa. Lisää joukkoon kananmunat ja vaniljasokeri ja sekoita hyvin.
  4. Lisää kuivat aineet vähitellen ja sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Sekoita joukkoon pistaasipähkinät ja suklaarouhe.
  6. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (noin 20 cm halkaisijaltaan).
  7. Paista kakkua uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
  8. Anna kakkun jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit tarjoilla suklaa-pistaasikakun esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Voit myös vaihdella suklaarouheen vaaleaan tai maitosuklaaseen tai lisätä taikinaan muita pähkinöitä, kuten saksanpähkinöitä tai manteleita.