Parashat Vayigash kertoo Josephin ja hänen veljiensä kohtaamisesta Egyptissä. Tämän lukujakson kosher illalliselle sopisi hyvin menu, joka sisältäisi alkuruokana kikhernekeittoa, pääruokana paahdettua lohta ja kasviksia sekä jälkiruokana suklaa-pistaasikakkua.
Kikhernekeitto (4 annosta)
- 2 purkkia kikherneitä (à 400 g), huuhdeltuna ja valutettuna
- 1 sipuli, hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 1/4 cup (n. 0,6 dl) oliiviöljyä
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl korianteria
- 1 tl suolaa
- 4 dl kanalientä
- tuoretta korianteria tai persiljaa, hienonnettuna
- Lämmitä öljy kattilassa ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä muutaman minuutin ajan.
- Lisää kikherneet, juustokumina, paprikajauhe, korianteri ja suola. Sekoita hyvin.
- Lisää kanaliemi ja kiehauta keitto.
- Vähennä lämpöä ja anna keiton hautua noin 15-20 minuuttia.
- Tarjoile kikhernekeitto tuoreen korianterin tai persiljan kanssa.
Paahdettu lohi ja kasvikset (4 annosta)
- 600 g lohifileetä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1 sitruunan mehu
- 1 kesäkurpitsa, viipaloituna
- 2 paprikaa, pilkottuna
- 1 sipuli, pilkottuna
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 1 tl timjamia
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Laita lohifilee uunivuokaan ja lisää oliiviöljy, suola, pippuri ja sitruunan mehu. Sekoita hyvin.
- Levitä kasvikset lohen ympärille vuokaan ja lisää murskattu valkosipuli ja timjami.
- Paista uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes lohi on kypsä ja kasvikset ovat pehmeitä.
Suklaa-pistaasikakku (8-10 annosta)
Ainekset:
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 1,5 dl sokeria
- 100 g voita, sulatettuna
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1,5 dl pistaasipähkinöitä, rouhittuina
- 100 g tummaa suklaata, rouhittuna
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa.
- Vatkaa sokeri ja sulatettu voi keskenään kulhossa. Lisää joukkoon kananmunat ja vaniljasokeri ja sekoita hyvin.
- Lisää kuivat aineet vähitellen ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Sekoita joukkoon pistaasipähkinät ja suklaarouhe.
- Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (noin 20 cm halkaisijaltaan).
- Paista kakkua uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
- Anna kakkun jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Vinkki: Voit tarjoilla suklaa-pistaasikakun esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Voit myös vaihdella suklaarouheen vaaleaan tai maitosuklaaseen tai lisätä taikinaan muita pähkinöitä, kuten saksanpähkinöitä tai manteleita.