Parashat Re’eh käsittelee muun muassa uhria ja kiitollisuutta, joten aiheeseen liittyvä viikonlopun kosher illallinen voisi sisältää esimerkiksi seuraavat ruokalajit:
Alkuruoka: Juustotarjotin, joka sisältää esimerkiksi vuohenjuustoa, fetaa, goudaa ja cheddaria. Tämä symboloi kiitollisuutta monipuolisesta ravinnosta, jota meillä on saatavilla.
Pääruoka: Grillattu lammas pistaasikastikkeella, sekä kvinoasalaatti. Lammas on tärkeä osa juutalaista ruokaperinnettä ja se edustaa uhria ja pyhyyttä. Pistaasit symboloivat kasvua ja runsautta, ja kvinoa on terveellinen ja ravitseva lisä.
Jälkiruoka: Omenapaistos. Omenat ovat tärkeä symboli juutalaisessa kulttuurissa ja ne edustavat elämän makeutta ja runsautta.
Valmistusohjeet:
Juustotarjotin
- 100 g vuohenjuustoa
- 100 g fetaa
- 100 g goudaa
- 100 g cheddaria
- 1/2 dl hunajaa
- 1/2 dl saksanpähkinöitä
Valmistusohjeet:
- Leikkaa juustot paloiksi.
- Asettele juustopalat tarjottimelle.
- Ripottele saksanpähkinät juustojen päälle.
- Lämmitä hunaja kattilassa ja kaada se juustojen päälle.
Grillattu lammas pistaasikastikkeella
- 4 lampaankyljystä
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 2 dl pistaasipähkinöitä
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1 sitruunan mehu
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
Valmistusohjeet:
- Sekoita oliiviöljy, suola ja mustapippuri kulhossa.
- Hiero mausteseos lampaankyljysten päälle.
- Grillaa lampaankyljykset molemmilta puolilta noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
- Tee kastike sekoittamalla pistaasipähkinät, oliiviöljy, sitruunan mehu, suola ja mustapippuri tehosekoittimessa.
- Tarjoile lampaankyljykset pistaasikastikkeen kanssa.
Kvinoasalaatti
- 2 dl kvinoaa
- 1 punasipuli
- 1 punainen paprika
- 1 kurkku
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1/4 dl punaviinietikkaa
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 dl tuoretta korianteria
Valmistusohjeet:
- Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.
- Pilko punasipuli, paprika ja kurkku pieniksi paloiksi.
- Sekoita kvinoa, punasipuli, paprika ja kurkku kulhossa.
- Sekoita oliiviöljy, punaviinietikka, suola ja mustapippuri pienessä kulhossa ja kaada seos kvinoan päälle.
- Lisää lopuksi tuore korianteri salaatin joukkoon.
Omenapaistos
- 4 omenaa
- 1/2 dl sokeria
- 1/2 dl jauhoja
- 1/2 tl kanelia
- 1/4 tl muskottipähkinää
- 1/4 dl voita
- 1/2 dl kaurahiutaleita
Valmistusohjeet:
- Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.
- Sekoita sokeri, jauhot, kaneli ja muskottipähkinä kulhossa.
- Lisää omenapalat kulhoon ja sekoita hyvin.
- Laita omenaseos uunivuokaan.
- Sulata voi ja sekoita siihen kaurahiutaleet.
- Levitä kauraseos omenaseoksen päälle.
- Paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes paistos on kullanruskea.
Tarjoile grillattu lammas pistaasikastikkeella, kvinoasalaatti ja omenapaistos alkuruoan ja pääruoan jälkiruoan kanssa. Tämä Parashat Re’eh -teemainen kosher-illallinen on täynnä symboliikkaa ja herkullisia makuja.