Valikko Sulje

Parashat Re’eh Menu

Parashat Re’eh käsittelee muun muassa uhria ja kiitollisuutta, joten aiheeseen liittyvä viikonlopun kosher illallinen voisi sisältää esimerkiksi seuraavat ruokalajit:

Alkuruoka: Juustotarjotin, joka sisältää esimerkiksi vuohenjuustoa, fetaa, goudaa ja cheddaria. Tämä symboloi kiitollisuutta monipuolisesta ravinnosta, jota meillä on saatavilla.

Pääruoka: Grillattu lammas pistaasikastikkeella, sekä kvinoasalaatti. Lammas on tärkeä osa juutalaista ruokaperinnettä ja se edustaa uhria ja pyhyyttä. Pistaasit symboloivat kasvua ja runsautta, ja kvinoa on terveellinen ja ravitseva lisä.

Jälkiruoka: Omenapaistos. Omenat ovat tärkeä symboli juutalaisessa kulttuurissa ja ne edustavat elämän makeutta ja runsautta.

Valmistusohjeet:

Juustotarjotin

  • 100 g vuohenjuustoa
  • 100 g fetaa
  • 100 g goudaa
  • 100 g cheddaria
  • 1/2 dl hunajaa
  • 1/2 dl saksanpähkinöitä

Valmistusohjeet:

  1. Leikkaa juustot paloiksi.
  2. Asettele juustopalat tarjottimelle.
  3. Ripottele saksanpähkinät juustojen päälle.
  4. Lämmitä hunaja kattilassa ja kaada se juustojen päälle.

Grillattu lammas pistaasikastikkeella

  • 4 lampaankyljystä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 dl pistaasipähkinöitä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Valmistusohjeet:

  1. Sekoita oliiviöljy, suola ja mustapippuri kulhossa.
  2. Hiero mausteseos lampaankyljysten päälle.
  3. Grillaa lampaankyljykset molemmilta puolilta noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
  4. Tee kastike sekoittamalla pistaasipähkinät, oliiviöljy, sitruunan mehu, suola ja mustapippuri tehosekoittimessa.
  5. Tarjoile lampaankyljykset pistaasikastikkeen kanssa.

Kvinoasalaatti

  • 2 dl kvinoaa
  • 1 punasipuli
  • 1 punainen paprika
  • 1 kurkku
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/4 dl punaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 dl tuoretta korianteria

Valmistusohjeet:

  1. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.
  2. Pilko punasipuli, paprika ja kurkku pieniksi paloiksi.
  3. Sekoita kvinoa, punasipuli, paprika ja kurkku kulhossa.
  4. Sekoita oliiviöljy, punaviinietikka, suola ja mustapippuri pienessä kulhossa ja kaada seos kvinoan päälle.
  5. Lisää lopuksi tuore korianteri salaatin joukkoon.

Omenapaistos

  • 4 omenaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl jauhoja
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 1/4 dl voita
  • 1/2 dl kaurahiutaleita

Valmistusohjeet:

  1. Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.
  2. Sekoita sokeri, jauhot, kaneli ja muskottipähkinä kulhossa.
  3. Lisää omenapalat kulhoon ja sekoita hyvin.
  4. Laita omenaseos uunivuokaan.
  5. Sulata voi ja sekoita siihen kaurahiutaleet.
  6. Levitä kauraseos omenaseoksen päälle.
  7. Paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes paistos on kullanruskea.

Tarjoile grillattu lammas pistaasikastikkeella, kvinoasalaatti ja omenapaistos alkuruoan ja pääruoan jälkiruoan kanssa. Tämä Parashat Re’eh -teemainen kosher-illallinen on täynnä symboliikkaa ja herkullisia makuja.