Valikko Sulje

Pesach Sheni

Pesach Sheni on juutalainen juhla, joka tunnetaan myös nimellä ”toinen pääsiäinen”. Se pidetään 14. Iyar-kuuta heprealaisessa kalenterissa, noin kuukauden kuluttua pääsiäisen jälkeen. Juhlan juuret ovat Raamatun tarinassa, jossa eräät ihmiset eivät voineet viettää pääsiäistä määrättyyn aikaan erilaisten esteiden vuoksi. He pyysivät lupaa viettää pääsiäisen myöhemmin, ja Jumala antoi heille Pesach Sheni -juhlan.

Pesach Sheni -juhlaan liittyy perinteisesti tiettyjä juhlaruokia. Näihin kuuluu muun muassa matzah-leipä, joka on samanlaista kuin pääsiäisen aikana syötävä leipä. Lisäksi juhlaan kuuluu karitsanlihaa, yrttejä ja katkeria yrttejä, jotka symboloivat orjuuden aikaa ja vapautumista Egyptistä. Joillakin alueilla juhlaan liitetään myös juhlan oma erityinen ruokalaji.

Pesach Sheni -juhlaa juhlitaan lähinnä rukouksin ja perhejuhlin. Se ei ole yhtä suuri juhla kuin itse pääsiäinen, mutta siihen liittyy tärkeitä symbolisia merkityksiä. Juhlan viettoon kuuluu myös erityinen rukous, joka kertoo tarinan siitä, miten Jumala antoi Pesach Sheni -juhlan.

Kaiken kaikkiaan Pesach Sheni on merkittävä juhla juutalaisessa perinteessä. Se on tilaisuus muistaa vapautumista orjuudesta ja Jumalan antamaa armoa.