Valikko Sulje

Tu BiShvat

Tu BiShvat on juutalainen juhla, jota kutsutaan myös ”puun uudenvuodenjuhlaksi”. Se juhlitaan yleensä tammikuun lopun ja helmikuun puolivälin välillä, ja sen tarkoituksena on juhlistaa luonnon ihmeitä, kuten puiden kasvua ja hedelmien kypsymistä. Juhlan alkuperäinen tarkoitus oli määritellä aika, jolloin erilaisia veroja piti maksaa puiden hedelmistä, mutta nykyään se on enemmänkin symbolinen juhla, joka liittyy ympäristönsuojeluun ja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen.

Juhlamenuun kuuluu monia hedelmiä, pähkinöitä ja muita kasviksia, jotka symboloivat eri vuodenaikojen ja luonnon elementtien voimaa. Esimerkiksi pähkinät edustavat puita ja niiden voimaa, viikunat symboloivat kesää ja auringonpaistetta, granaattiomenat kuvastavat syksyä ja sadonkorjuuta, ja oliivit edustavat talvea ja kestävyyttä.

Yksi Tu BiShvatin perinteisistä ruokalajeista on ”seder”, joka on juhla-ateria, jossa syödään erilaisia hedelmiä ja pähkinöitä tiettyjen rukousten ja laulujen säestämänä. Sederin tarkoitus on auttaa juhlan viettäjiä yhdistymään luontoon ja ymmärtämään sen merkityksen juutalaisessa perinteessä.

Tu BiShvat on siis juhla, joka liittyy vahvasti luontoon ja sen ihmeisiin. Juhlamenu on täynnä erilaisia hedelmiä ja kasviksia, jotka symboloivat eri vuodenaikoja ja luonnon elementtejä. Seder-ateria on tärkeä osa juhlan viettoa, ja sen tarkoituksena on auttaa juhlan viettäjiä ymmärtämään luonnon merkityksen juutalaisessa perinteessä.