Valikko Sulje

Shabbat Shuva Menu

Shabbat Shuva on juutalainen juhlapäivä, joka sijoittuu Roš ha-šanaan eli uuden vuoden juhlaan ja Yom Kippuriin eli sovituspäivään välissä. Shabbat Shuva merkitsee ”katumuksen sapattia” ja se on aika, jolloin juutalaiset palaavat Jumalan luo ja tekevät parannuksen ennen Yom Kippuria. Shabbat Shuvaa vietetään lauantaina, joka on viimeinen sapattipäivä ennen Yom Kippuria.

Tässä on kosher-illallisen reseptit, jotka sopivat hyvin Shabbat Shuva -päivän tunnelmaan:

Alkupala:

Gefilte Fish

Tarvitset:

  • 500 g haukifileetä
  • 500 g lahnafileetä
  • 1 sipuli
  • 2 kananmunaa
  • 1 1/2 dl korppujauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl valkopippuria
  • 1/2 tl muskottipähkinää
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1/2 dl kylmää vettä

Valmistusohjeet:

  1. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Laita kalafileet monitoimikoneeseen tai blenderiin ja jauha ne tasaiseksi massaksi.
  3. Lisää sipulihakkelus, kananmunat, korppujauhot, suola, sokeri, valkopippuri, muskottipähkinä, inkivääri ja kylmä vesi. Sekoita hyvin.
  4. Muotoile seoksesta noin 20 lihapullaa ja laita ne keittoastiaan.
  5. Kaada päälle noin 1-2 litraa kuumaa vettä, niin että lihapullat ovat kokonaan peitossa.
  6. Keitä lihapullia liedellä noin 1-1,5 tuntia miedolla lämmöllä.
  7. Ota lihapullat varovasti pois liemestä ja anna niiden jäähtyä ennen tarjoilua.

Pääruoka:

Honey Glazed Chicken

Tarvitset:

  • 1 kokonainen broileri (noin 1,5-2 kg)
  • 1 dl hunajaa
  • 1 dl soijakastiketta
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistusohjeet:

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  2. Sekoita hunaja, soijakastike, appelsiinimehu, seesamiöljy, inkivääri ja valkosipuli kulhossa.
  3. Mausta broileri suolalla ja mustapippurilla kauttaaltaan.
  4. Sivele broileri hunaja-soijakastikeseoksella ja laita se uunivuokaan.
  5. Paista broileria uunissa noin 1,5-2 tuntia, kunnes se on kypsää ja kullanruskeaa. Voit valella broileria välillä hunaja-soijakastikeseoksella.
  6. Ota broileri uunista ja anna sen levätä noin 10-15 minuuttia ennen leikkaamista.
  7. Tarjoile esimerkiksi paahdettujen vihannesten tai perunoiden kanssa.

Jälkiruoka:

Apple Pie

Tarvitset:

  • 5-6 omenaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl kanelia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 1/2 dl voita
  • 2-3 rkl kylmää vettä

Valmistusohjeet:

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Kuori ja viipaloi omenat ja laita ne kulhoon.
  3. Lisää sokeri, kaneli ja sitruunamehu omenoiden joukkoon. Sekoita hyvin.
  4. Laita omenaseos piirakkavuokaan.
  5. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa.
  6. Lisää voi ja nypi seos murumaiseksi.
  7. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  8. Kauli taikina piirakkavuoan päälle ja leikkaa ylimääräiset reunat pois.
  9. Tee taikinasta kuviot veitsellä tai piirakkaleikkurilla.
  10. Paista piirakkaa uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa ja omenat ovat kypsiä.
  11. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Näiden reseptien avulla voit valmistaa herkullisen kosher-illallisen, joka sopii hyvin Shabbat Shuva -päivän tunnelmaan. Muistathan nauttia ruoasta yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa, ja iloita katumuksesta ja parannuksesta ennen Yom Kippur -päivää!

Shabbat Shuva Menu 2

Shabbat Shuva on juutalainen juhla, joka tapahtuu joka vuosi Rosh Hashanan ja Jom Kippurin välillä. Se on nimeltään Shabbat Shuva, mikä tarkoittaa ”paluun sapattia”, ja sen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä katumukseen ja parannukseen ennen Jom Kippurin suurta sovituspäivää.

Shammas on juutalaisen synagogan johtaja, joka on vastuussa synagogan järjestämisestä ja rukousten johtamisesta. Shabbat Shuva on tärkeä juhla, joka tuo yhteen synagogassa rukoilevan yhteisön. Shabbat Shuva on päivä, jolloin juutalaiset voivat pysähtyä, rukoilla ja muistella menneisyyttä, tarkistaa toimintaansa ja valmistautua tulevaisuuteen.

Kosher-illallisen menu voisi näyttää seuraavalta:

  • Alkuruoka: Hummus ja pita-leipä, joka on valmistettu kasvipohjaisista aineksista
  • Pääruoka: Haudutettu lammas tai kala, höystetty paahdetuilla vihanneksilla, juureksilla ja mausteilla
  • Salaatti: Quinoa-salaatti, jossa on avokadoa, tomaatteja, kurkkua ja sitruunanmehua
  • Sivuruoka: Kikhernepaistos tai perunamuusi
  • Jälkiruoka: Juustokakku, joka on valmistettu juutalaisen kosher-lain mukaisesti käyttäen esimerkiksi juustoa, tuorejuustoa, munia ja sokeria.

On huomattava, että juutalaisen kosher-lain mukaan tietyt ruoka-aineet eivät ole sallittuja, kuten sianliha ja äyriäiset. Lisäksi liha ja maitotuotteet on pidettävä erillään toisistaan ​​ja valmistettava erillisillä keittiövälineillä. Kosher-ruokailu on tärkeä osa juutalaista uskontoa ja perinnettä, ja siinä noudatetaan tarkkoja sääntöjä ruoanvalmistuksessa ja ruokailussa.