Shabbat HaChodesh on juhla, jota vietetään neljännen kuun ensimmäisenä Shabbatina juhlistaakseen juutalaisten kalenterin alkua. Tämä juhla liittyy Pesach-juhlaan, joka alkaa 14. päivänä kuuta. Shabbat HaChodesh muistuttaa meitä siitä, että aika on kulunut nopeasti ja meidän tulee valmistautua tulevaan juhlaan.
Tässä on reseptit kalattomaan juhlapäivän kosher-illalliseen, joka sopii hyvin Shabbat HaChodesh -päivään:
Alkupala:
Jerusalem Salad
Tarvitset:
- 2 dl kurkkua kuutioina
- 2 dl tomaattia kuutioina
- 1/2 dl sipulia hienonnettuna
- 1/2 dl persiljaa hienonnettuna
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistusohjeet:
- Sekoita kurkut, tomaatit, sipuli ja persilja kulhossa.
- Lisää sitruunamehu ja oliiviöljy. Sekoita hyvin.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.
- Anna salaatin marinoitua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.
Pääruoka:
Beef Stew
Tarvitset:
- 1 kg naudanlihaa kuutioina
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli hienonnettuna
- 2 porkkanaa kuutioina
- 2 sellerin vartta kuutioina
- 1 dl tomaattipyreetä
- 4 dl lihalientä
- 2 laakerinlehteä
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 1/2 dl vettä
Valmistusohjeet:
- Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.
- Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista naudanlihat kaikilta puolilta.
- Siirrä lihat uunivuokaan.
- Lisää samalle paistinpannulle sipuli, porkkanat ja sellerit. Paista muutaman minuutin ajan.
- Lisää tomaattipyree ja lihaliemi. Sekoita hyvin.
- Kaada seos uunivuokaan lihojen päälle.
- Lisää laakerinlehdet, suola ja mustapippuri.
- Peitä uunivuoka foliolla ja paista lihaa uunissa noin 2-3 tuntia, kunnes se on kypsää ja mureaa.
- Sekoita vehnäjauhot veteen ja lisää seos lihan sekaan. Sekoita hyvin.
- Paista lihaa uunissa ilman foliota vielä noin 30 minuuttia, kunnes kastike on sakeutunut ja pinnalle on muodostunut kaunis ruskea kuori.
- Tarjoile lisukkeena vaikkapa perunamuusia tai paahdettuja juureksia.
Jälkiruoka:
Honey Cake
Tarvitset:
- 2 1/2 dl sokeria
- 2 dl hunajaa
- 1 dl öljyä
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- 1/2 tl suolaa
- 2 dl kuumaa kahvia
- tomusokeria koristeluun
Valmistusohjeet:
- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
- Voitele kakkuvuoka ja jauhota se kevyesti.
- Sekoita sokeri, hunaja ja öljy kulhossa.
- Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita hyvin jokaisen kananmunan lisäämisen jälkeen.
- Lisää vaniljasokeri ja sekoita hyvin.
- Sekoita jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, kaneli, inkivääri ja suola toisessa kulhossa.
- Lisää jauhoseos sokeri-hunaja-seokseen ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää kuumaa kahvia ja sekoita hyvin.
- Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa noin 1 tunti, kunnes kakku on kypsä.
- Anna kakun jäähtyä hetki ennen koristelua.
- Koristele tomusokerilla ennen tarjoilua.
Näillä resepteillä voit valmistaa maukkaan ja juhlavan kosher-illallisen Shabbat HaChodesh -päivään. Muista nauttia ruoasta yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa, ja iloita yhteisöllisyydestä ja juutalaisuuden perinteistä!
Shabbat HaChodesh Menu 2
Shabbat HaChodesh on juutalainen juhlapäivä, joka pidetään kuukauden alussa ennen Pesach-juhlaa. Se merkitsee uuden kuukauden alkua ja juhlistaa juutalaisten vapautumista Egyptistä.
Shabbat HaChodeshin illallisella on tapana tarjoilla erityisen juhlava illallinen. Tässä on esimerkki illallisen kosher menusta:
Alkuruoka:
- Gefilte fish (keitetty kala)
- Matzo (juutalainen leipä)
Pääruoka:
- Brisket (pitkään haudutettu naudan rinta)
- Tzimmes (juuresten, kuivattujen hedelmien ja lihanpalojen haudutus)
- Kugel (perunasosevuoka tai makaronilaatikko)
- Paistetut vihannekset (esim. porkkanat, sipulit ja punajuuret)
Jälkiruoka:
- Matzo ball soup (kanakeitto, jossa on juutalaisia matzo-palloja)
- Karkkihedelmät (esim. rusinat, taatelit ja mantelit)
Juomaksi voi tarjoilla juutalaista viiniä tai rypälemehua.
On tärkeää muistaa, että kosher-ruoanvalmistuksessa on tarkkoja sääntöjä ja määräyksiä, joten aitoa kosher-ateriaa valmistettaessa tulee noudattaa näitä määräyksiä.