Valikko Sulje

Rosh Hashanah – Tavat ja Perinteet

Rosh Hashanah, juutalainen uusivuosi, on yksi juutalaisuuden tärkeimmistä pyhistä. Se aloittaa kymmenen päivän mittaisen jakson, joka päättyy Jom Kippuriin, sovituspäivään. Rosh Hashanah’ta vietetään heprealaisen kalenterin mukaan kuukauden Tishri ensimmäisenä ja toisena päivänä. Vaikka se on uudenvuoden juhla, Rosh Hashanah on paljon enemmän kuin vain juhla uuden vuoden aloittamiseksi. Se on aika, jolloin juutalaiset ympäri maailmaa ottavat aikaa mietiskellä menneen vuoden tapahtumia, tehdä tiliä omista teoistaan ja pyytää anteeksiantoa.

Tämä artikkeli keskittyy Rosh Hashanah’n viettoon liittyviin tapoihin ja perinteisiin, kuten syöminen omenaa hunajassa, puhaltaminen shofar-soittimella, ja erityiset rukoukset.

Omena ja hunaja

Yksi tunnetuimmista Rosh Hashanah’n perinteistä on syödä omenaa, joka on kastettu hunajaan. Tämä tapa symboloi toiveita makeasta ja onnellisesta vuodesta. Perinteen mukaan ensimmäisenä iltana ennen illallista siunataan viini ja sitten siunataan leipä (challah), joka on myös kastettu hunajaan ennen syömistä. Sen jälkeen siunataan omena ja hunaja.

Shofar

Shofar on erityinen soitin, joka on tehty puhvelinsarvesta, ja sen puhaltaminen on keskeinen osa Rosh Hashanah’n viettoon. Shofar puhalletaan synagogassa palveluksen aikana, ja sen äänen kuuleminen on määräys (mitzvah) joka juutalaisen tulisi noudattaa. Shofarin ääni symboloi monia asioita, kuten herätystä, katumusta ja vapautusta. Se muistuttaa myös Aabrahamin tarinaa, jossa hän oli valmis uhraamaan poikansa Isakin, mutta Jumala tarjosi oinaan sijasta.

Erityiset rukoukset

Rosh Hashanah’n aikana luetaan erityisiä rukouksia, jotka löytyvät erityisestä rukouskirjasta nimeltä ”Machzor”. Nämä rukoukset sisältävät kiitosta, pyyntöjä ja tunnustuksia. Yksi tärkeimmistä rukouksista on ”Unetanneh Tokef”, joka kuvaa Jumalan arviointia jokaisen ihmisen teoista ja päättää heidän kohtalonsa tulevalle vuodelle.

Tashlich

Tashlich on erityinen seremonia, joka suoritetaan Rosh Hashanah’n ensimmäisenä päivänä. Se on tapa, jossa ihmiset menevät vesistön ääreen, kuten järven, joen tai meren, ja heittävät veteen leivänmuruja, jotka symboloivat heidän syntejään. Tämä on tapa ”heittää pois” synnit ja aloittaa uusi vuosi puhtaalla lanteella.

Pohdinta

Rosh Hashanah on aika, jolloin juutalaiset ympäri maailmaa keskittyvät henkiseen uudistumiseen ja itsetutkiskeluun. Se on aika, jolloin ihmiset voivat ottaa aikaa arvioida omaa käyttäytymistään ja tehdä parannuksia tulevalle vuodelle. Omenan ja hunajan syöminen, shofarin puhaltaminen, erityiset rukoukset ja Tashlich-seremonia ovat kaikki tapoja, joilla ihmiset voivat konkreettisesti ilmaista näitä tavoitteita ja aloittaa uuden vuoden positiivisella ja toiveikkaalla tavalla.

Uuden vuoden kortit

On perinne lähettää kortteja ystäville ja perheenjäsenille toivottaa heille ”Shana Tova” eli hyvää uutta vuotta. Tämä on tapa osoittaa välittämistä ja ystävyyttä sekä toivoa onnea ja menestystä tulevalle vuodelle.

Uudenvuodenateriat

Perinteen mukaan Rosh Hashanah’n aikana tulisi välttää hapan ja katkeraa ruokaa, ja sen sijaan syödä makeita ruokia, kuten omenaa ja hunajaa, jotka symboloivat makeaa ja onnellista vuotta. Lisäksi on tapana syödä ruokia, jotka sisältävät granaattiomenan siemeniä, koska ne symboloivat runsautta ja hyvää onnea. Joissain perinteissä on myös tapana syödä päätä (esim. kalasta), mikä symboloi halua olla ”pää eikä häntä” tulevana vuonna.

Synagogan palvelukset

Rosh Hashanah on aika, jolloin monet juutalaiset menevät synagogaan osallistuakseen erityisiin palveluksiin, jotka on omistettu uudelle vuodelle. Nämä palvelukset sisältävät erityisiä rukouksia ja lauluja, sekä shofarin puhaltamisen. Monissa synagogissa on myös erityisiä lasten palveluksia ja aktiviteetteja.

Henkinen uudistuminen

Rosh Hashanah ei ole vain aika juhlia uutta vuotta, vaan se on myös aika henkiseen uudistumiseen. Se on aika arvioida omaa elämää ja tehdä muutoksia tarvittaessa. Monet ihmiset käyttävät tätä aikaa mietiskelyyn ja rukoukseen, ja tekevät päätöksiä siitä, miten he voivat parantaa itseään ja ympäröivää maailmaa tulevana vuonna.

Rosh Hashanah on juhla, jolla on monia merkityksiä ja perinteitä. Se on aika juhlia uutta vuotta, mutta se on myös aika henkiseen uudistumiseen ja itsetutkiskeluun. Omenan ja hunajan syöminen, shofarin puhaltaminen, erityiset rukoukset, Tashlich-seremonia, uudenvuodenkorttien lähettäminen, erityiset ateriat ja synagogan palvelukset ovat kaikki tärkeitä osia Rosh Hashanah’n viettoon. Nämä perinteet auttavat ihmisiä aloittamaan uuden vuoden positiivisella ja toiveikkaalla tavalla ja muistuttavat heitä arvoista ja periaatteista, jotka ovat tärkeitä juutalaisessa kulttuurissa ja uskonnossa.

Luomisen juhla

Rosh Hashanah on myös tunnettu luomisen juhlana, sillä uskotaan, että maailma luotiin Tishri-kuun ensimmäisenä päivänä. Tämän vuoksi juhlan aikana on tapana lukea Raamatun kertomus maailman luomisesta.

Henkilökohtainen arviointi

Rosh Hashanah on aika, jolloin monet ihmiset tekevät henkilökohtaista arviointia omasta elämästään. Tätä kutsutaan ”Cheshbon HaNefesh” eli sielun tilinpäätös. Ihmiset miettivät menneen vuoden aikana tehtyjä hyviä ja huonoja tekoja ja miettivät, miten voivat parantaa itseään tulevana vuonna.

Sukupolvien perinne

Monet perheet viettävät Rosh Hashanah’ta yhdessä ja on tapana, että vanhemmat siunaavat lapsensa juhlan aikana. Tämä on kaunis tapa vahvistaa perhesiteitä ja siirtää perinteitä seuraaville sukupolville.

Päivän merkitys

Vaikka Rosh Hashanah on iloinen juhla, se on myös vakava päivä, koska se aloittaa ”Yamim Noraim” eli pelon päivät, jotka päättyvät Jom Kippuriin. Tänä aikana uskotaan, että Jumala kirjoittaa ihmisten kohtalot tulevalle vuodelle ”Elämän kirjaan”. Tämän vuoksi monet ihmiset viettävät aikaa rukoillen ja pyytäen anteeksiantoa synneistään.

Toivotus

Rosh Hashanah’n aikana on tapana toivottaa toisille ”Shanah Tovah” eli hyvää uutta vuotta. Tämä toivotus kertoo toiveesta hyvästä, onnellisesta ja merkityksellisestä tulevasta vuodesta.

Rosh Hashanah on monimutkainen juhla, jolla on monia eri ulottuvuuksia. Se on aika juhlia, mutta myös aika mietiskellä ja arvioida omaa elämää. Se on aika perheelle ja ystäville, mutta myös aika yksinäisyydelle ja henkilökohtaiselle pohdinnalle. Perinteet ja tavat, kuten omenan ja hunajan syöminen, shofarin puhaltaminen, erityiset rukoukset ja Tashlich-seremonia, auttavat ihmisiä keskittymään näihin eri ulottuvuuksiin ja aloittamaan uuden vuoden positiivisella ja toiveikkaalla tavalla.