Valikko Sulje

Parashat Vayakhel-Pekudei Menu

Parashat Vayakhel-Pekudei on kaksiosainen Tooran lukujakso, joka kertoo Israelin kansan keräämästä materiaalista ja taidoistaan rakentaakseen pyhäkköteltan. Tämä lukujakso korostaa yhteistyön ja yhteisön voimaa, kun ihmiset yhdistyvät yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Tässä on viikonlopun kosher-illallisen reseptit, jotka sopivat hyvin Parashat Vayakhel-Pekudei -lukujakson tunnelmaan:

Alkupala:

Hummus ja pita-leipä

Tarvitset:

  • 400g kikherneitä
  • 2 rkl tahinia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tuoretta persiljaa silputtuna
  • pita-leipää tarjoiluun

Valmistusohjeet:

  1. Huuhtele kikherneet vedessä ja valuta ne.
  2. Laita kaikki ainekset, paitsi persilja, tehosekoittimeen ja sekoita kunnes seos on tasaista ja sileää.
  3. Jos hummus on liian paksua, lisää hieman vettä.
  4. Koristele persiljalla ja tarjoile pita-leivän kanssa.

Pääruoka:

Slow Cooker Beef Stew

Tarvitset:

  • 800g naudanlihaa kuutioina
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 4 porkkanaa pilkottuna
  • 3 perunaa kuutioina
  • 2 sellerinvartta pilkottuna
  • 3 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 4 dl lihalientä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl rosmariinia

Valmistusohjeet:

  1. Laita oliiviöljy paistinpannulle ja ruskista naudanlihaa kunnes se on ruskeaa.
  2. Laita liha, sipuli, porkkanat, perunat, selleri ja valkosipuli hitaasti kypsennettävään pataan.
  3. Kaada lihaliemi seoksen päälle.
  4. Mausta suolalla, mustapippurilla, timjamilla ja rosmariinilla.
  5. Sekoita hyvin ja kypsennä hitaasti 6-8 tuntia.
  6. Tarjoile keitto leivän tai riisin kanssa.

Jälkiruoka:

Apple Pie

Tarvitset:

  • 6 omenaa kuorittuna ja viipaloituna
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/4 dl jauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 1 rkl sitruunamehua

Taikina:

  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 170g voita kylmänä ja pieninä paloina
  • 1/4 dl jääkylmää vettä

Valmistusohjeet:

  1. Sekoita omenaviipaleet, sokeri, jauhot, kaneli, muskottipähkinä ja sitruunamehu kulhossa.
  2. Anna seoksen seistä noin 30 minuuttia.
  3. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  4. Sekoita vehnäjauhot, suola ja sokeri kulhossa.
  5. Lisää voi taikinaseoksen joukkoon ja hiero seos murumaiseksi.
  6. Lisää vesi vähitellen, sekoita taikina nopeasti, kunnes se muodostaa pallon.
  7. Jaa taikina kahtia ja kauli kaksi ympyrää, jotka ovat tarpeeksi suuria piirakan ylä- ja alaosan peittämiseen.
  8. Laita alimmainen taikinaympyrä piirakkavuokaan ja kaada omenatäyte päälle.
  9. Peitä omenatäyte toisella taikinaympyrällä ja tiivistä reunat painamalla niitä haarukalla.
  10. Tee muutama viilto piirakan päälle, jotta höyry pääsee karkaamaan.
  11. Paista piirakkaa uunissa noin 45-50 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja omenat ovat kypsiä.
  12. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Näiden reseptien avulla voit valmistaa herkullisen kosher-illallisen, joka sopii hyvin Parashat Vayakhel-Pekudei -lukujakson tunnelmaan. Muistathan nauttia ruoasta yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa, ja iloita yhteisöllisyydestä ja yhteistyöstä!