Parashat Tazria on Tooran lukujakso, joka käsittelee puhdasta ja epäpuhdasta, erityisesti liittyen ihmisen sairauksiin ja niiden hoitoon. Tämä lukujakso muistuttaa meitä terveyden tärkeydestä ja siitä, että meidän tulee huolehtia sekä henkisestä että fyysisestä hyvinvoinnistamme.
Tässä on viikonlopun kosher-illallisen reseptit, jotka sopivat hyvin Parashat Tazria -lukujakson tunnelmaan:
Alkupala:
Roasted Tomato Soup
Tarvitset:
- 10 tomaattia
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 4 dl kanalientä
- 1 dl kermaa
- tuoretta basilikaa silputtuna
Valmistusohjeet:
- Leikkaa tomaatit puoliksi ja sipuli neljään osaan. Laita ne uunivuokaan ja lisää valkosipulinkynnet.
- Lisää oliiviöljy, suola ja mustapippuri vihanneksiin ja sekoita hyvin.
- Paista vihanneksia uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kullanruskeita.
- Laita paistetut vihannekset blenderiin tai tehosekoittimeen ja lisää kanaliemi. Sekoita kunnes koostumus on tasainen.
- Kaada seos takaisin kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna keitto uudelleen ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.
- Lisää joukkoon tuoretta basilikaa ennen tarjoilua. Tarjoile esimerkiksi leivän tai krutonkien kanssa.
Pääruoka:
Lemon Herb Roasted Chicken
Tarvitset:
- 1 kokonainen broileri
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl tuoretta sitruunamehua
- 2 tl tuoretta rosmariinia silputtuna
- 2 tl tuoretta timjamia silputtuna
- 1 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 1 sitruuna viipaloituna
Valmistusohjeet:
- Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, rosmariini, timjami, suola ja mustapippuri kulhossa.
- Hiero mausteseos broilerin pintaan ja laita sitruunaviipaleet broilerin sisään.
- Paista broileria uunissa 200 asteessa noin 1-1,5 tuntia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
- Anna broilerin jäähtyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoile esimerkiksi paahdettujen perunoiden tai kasvisten kanssa.
Jälkiruoka:
Berry Tart
Tarvitset: Pohja:
- 1 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl mantelijauhoja
- 1/4 dl sokeria
- 100 g voita kylmänä
- 1 kananmunan keltuainen
Täyte:
- 2 dl kermaa
- 1 dl maustamatonta tuorejuustoa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- tuoreita marjoja koristeluun
Valmistusohjeet:
- Aloita tekemällä pohja. Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa.
- Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja lisää ne jauhojen joukkoon. Hiero voi jauhoihin, kunnes seos muistuttaa muruja.
- Lisää kananmunan keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Painele taikina piirakkavuokaan ja laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
- Paista piirakkapohjaa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes se on kullankeltainen. Anna jäähtyä.
- Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä kulhossa. Lisää tuorejuusto ja sokerit ja vatkaa tasaiseksi seokseksi.
- Kaada seos jäähtyneelle piirakkapohjalle ja tasoita. Laita piirakka jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.
- Ennen tarjoilua koristele piirakka tuoreilla marjoilla.
Näiden reseptien avulla voit valmistaa herkullisen kosher-illallisen, joka sopii hyvin Parashat Tazria -lukujakson tunnelmaan. Toivottavasti nautit ruoasta ystävien ja perheen kanssa viikonlopun aikana!