Valikko Sulje

Parashat Sh’lach Menu

Parashat Sh’lach kertoo Israelin kansan lähettämisestä vakoilemaan Luvattua maata, jonka jälkeen he kääntyivät vastaan Jumalaa. Tämän teeman innoittamana ehdottaisin seuraavaa menua viikonlopun illalliselle:

MENU 1

Alkuruoka:

Israelilaiset falafelit

  • Laita 500g kikherneitä likoamaan yön yli runsaassa vedessä.
  • Aja kikherneet, 3 valkosipulinkynttä, 2 rkl seesamiöljyä, 2 rkl sitruunamehua, 2 tl juustokuminaa, 1 tl korianteria, 1 tl paprikajauhetta, 1 tl suolaa ja 1/2 tl mustapippuria monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.
  • Lisää seokseen 1 dl korppujauhoja ja muotoile massasta falafeleja.
  • Paista falafelit öljyssä rapeiksi ja kullankeltaisiksi.

Pääruoka:

Juutalainen kana-melonisalaatti

  • Paista 4 kanafileetä pannulla kypsiksi ja anna jäähtyä.
  • Leikkaa kanat pieniksi paloiksi ja lisää kulhoon.
  • Lisää kulhoon myös pieniksi paloiksi pilkottu vesimeloni, kurkku, paprika ja punasipuli.
  • Valmista kastike sekoittamalla yhteen 1 dl majoneesia, 1/2 dl kreikkalaista jugurttia, 1 rkl hunajaa, 2 rkl sitruunamehua, 1 tl juustokuminaa, 1 tl paprikajauhetta ja suolaa ja mustapippuria maun mukaan.
  • Sekoita salaatti ja kastike yhteen.

Lisäke:

Israelilainen couscous

  • Keitä 2,5 dl vettä ja lisää joukkoon 2,5 dl israelilaista couscousia.
  • Lisää joukkoon 1 rkl oliiviöljyä, suolaa ja halutessasi pilkottuja yrttejä (esim. minttua ja persiljaa).
  • Sekoita couscousia lusikalla kunnes se on irtonaista ja kaada se tarjoiluastiaan.

Jälkiruoka:

Raamatullinen viikunakakku

  • Voitele vuoka ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  • Sekoita 2,5 dl jauhoja, 1,5 tl leivinjauhetta, 1 tl kanelia ja 1/2 tl suolaa keskenään.
  • Vatkaa erillisessä kulhossa 100 g sulatettua voita ja 1 dl sokeria vaahdoksi.
  • Lisää seokseen 2 munaa, 1 dl maitoa, 1 tl vaniljasokeria ja 2 dl hienonnettuja viikunoita. Sekoita hyvin.
  • Yhdistä kuivat aineet ja kananmunaseokseen ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi viikunatahna ja sekoita taikina tasaiseksi.
  • Paista noin 30-40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä ja kullanruskea.
  • Anna kakun jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

Nauti herkullisesta ja symbolisesta jälkiruoasta Parashat Sh’lach -lukujakson teeman mukaisesti!

MENU 2

Parashat Sh’lach käsittelee Israelin kansan lähetystä tutkimaan maata Kanaanista, jonka Jumala oli luvannut heille. Lähetyksen aikana kymmenen lähettää palaa raportoimaan hedelmällisestä maasta, mutta he myös kertovat siellä olevista voimakkaista vihollisista, mikä aiheuttaa pelkoa ja epäuskoa kansan keskuudessa.

Kosher-illallisessa voitaisiin tarjoilla esimerkiksi falafeleja, hummusta, pita-leipää, salaattia ja juustokakkua jälkiruoaksi.

Falafelit (noin 20 kpl):

  • 2,5 dl kuivattuja kikherneitä
  • 1 pieni sipuli hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl jauhoja
  1. Laita kikherneet likoamaan runsaaseen veteen yön yli.
  2. Huuhtele kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen yhdessä sipulin, valkosipulin, persiljan, juustokuminan, korianterin, suolan, mustapippurin, leivinjauheen, sitruunamehun ja oliiviöljyn kanssa. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita.
  4. Lämmitä öljy paistinpannussa. Muotoile falafeleiksi ja paista molemmin puolin kullanruskeiksi.
  5. Tarjoile falafelit pita-leivän, hummuksen ja salaatin kanssa.

Juustokakku

Ainekset:

  • 200 grammaa Digestive-keksejä
  • 100 grammaa sulatettua voita
  • 400 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 grammaa ranskankermaa
  • 2 desiä sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 teelusikallinen sitruunamehua

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita sulatetun voin kanssa.
  3. Painele keksimuru tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle.
  4. Vatkaa tuorejuusto ja ranskankerma tasaiseksi seokseksi.
  5. Lisää sokeri joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.
  6. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaten jokaisen munan jälkeen.
  7. Lisää vaniljasokeri ja sitruunamehu joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  8. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
  9. Paista uunissa noin 45 minuuttia, kunnes kakku on hyytynyt ja pinta on kullanruskea.
  10. Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
  11. Tarjoile juustokakku esimerkiksi tuoreiden marjojen tai hedelmien kanssa.