Parashat Pinchas käsittelee pappi Pinchasin sankarillista tekoa, kun hän lopetti Israelin kansaa vaivanneen taudin ja epäjärjestyksen tappamalla syntisen parin, joka oli rikkonut Jumalan käskyjä. Tämä parantaa kansan suhdetta Jumalaan ja lopulta johtaa rauhaan ja onneen.
Kosher-illallinen, joka sopii Parashat Pinchasille, voisi sisältää alkuruokana lohikeittoa, pääruokana lamb shankia ja juureksia, sekä jälkiruokana pistaasijäätelöä.
Lohikeitto (4 annosta)
- 400 g lohifilettä
- 1 sipuli hienonnettuna
- 2 perunaa kuorittuna ja kuutioituna
- 2 porkkanaa kuorittuna ja kuutioituna
- 1 sellerin varsi hienonnettuna
- 1 rkl voita
- 6 dl kalalientä
- 1 dl kermaa
- 2 tl tilliä hienonnettuna
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- Kuumenna voi kattilassa ja lisää sipuli, perunat, porkkanat ja sellerinvarsi. Kuullota sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet.
- Lisää kalaliemi ja anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
- Lisää lohifileet ja anna kiehua vielä noin 5 minuuttia.
- Lisää kerma ja tilli, ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Keitä vielä noin minuutti, kunnes keitto on kuumaa ja tarjoile.
Lamb shanke
Ainekset (4 annosta):
- 4 lampaanpotkaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 sipulia, hienonnettuna
- 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 1 porkkana, kuorittuna ja kuutioituna
- 2 sellerin vartta, hienonnettuna
- 2 desiä lihalientä
- 2 desiä punaviiniä
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl kuivattua timjamia
- 1 tl kuivattua rosmariinia
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Mausta lampaanpotkat suolalla ja mustapippurilla.
- Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja ruskista lampaanpotkat joka puolelta, noin 5 minuuttia.
- Lisää pannulle hienonnetut sipulit, valkosipuli, porkkana ja sellerin varret. Jatka paistamista noin 5 minuutin ajan.
- Lisää lihaliemi, punaviini, tomaattipyre, hunaja ja kuivatut yrtit pannulle. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään.
- Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä, kunnes nesteen määrä on puolittunut.
- Siirrä lampaanpotkat uuninkestävään vuokaan ja kaada kastike niiden päälle.
- Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa noin 2-3 tuntia, kunnes liha on kypsää ja irtoaa helposti luusta.
- Poista folio viimeisen puolen tunnin aikana, jotta pinta saa hieman väriä.
- Tarjoile lamb shank juuresten kanssa.
Parashat Pinchas Menu 2
Parashat Pinchas käsittelee pappisluokan oikeuksia ja velvollisuuksia sekä Iisakin jälkeläisten sukutaulua. Viikonlopun kosher illallinen Parashat Pinchas -teemalla voisi sisältää seuraavat ruokalajit:
Alkuruoka: Paistetut artisokat sitruunakastikkeessa. Artisokat symboloivat kestävyyttä ja selviytymistä vaikeuksien keskellä.
Pääruoka: Juustotäytteiset paprikat. Paprikat edustavat elämää ja hedelmällisyyttä, kun taas juusto on tärkeä osa Lähi-idän keittiötä ja edustaa perinteitä.
Jälkiruoka: Viikunakakku. Viikunat ovat tärkeä osa juutalaista ruokakulttuuria ja symboloivat hedelmällisyyttä ja runsautta.
Valmistusohjeet:
Paistetut artisokat sitruunakastikkeessa
- 4 artisokkaa
- 1 sitruunan mehu
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistusohjeet:
- Leikkaa artisokan varsi ja kova yläosa pois.
- Keitä artisokat suolalla maustetussa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Valmista kastike sekoittamalla sitruunan mehu, oliiviöljy, valkosipulinkynsi, suola ja mustapippuri kulhossa.
- Paista artisokat pannulla kastikkeessa, kunnes ne ovat kullanruskeita.
Juustotäytteiset paprikat
- 4 paprikaa
- 2 dl riisiä
- 4 dl vettä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl kuivattua basilikaa
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 150 g fetaa
- 1/2 dl tuoretta persiljaa
Valmistusohjeet:
- Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
- Leikkaa paprikat puoliksi ja poista siemenet ja kanta.
- Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Paista sipuli ja valkosipuli pannulla öljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Lisää keitetty riisi, basilika, oregano, suola ja mustapippuri pannulle. Sekoita hyvin.
- Murenna feta ja lisää se seokseen.
- Laita paprikat uunivuokaan.
- Täytä paprikat riisi-feta seoksella.
- Paista paprikoita uunissa noin 20-25 minuuttia.
Viikunakakku
- 2 dl kuivattuja viikunoita
- 1 dl vettä
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl soodaa
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl kanelia
- 1/4 tl muskottipähkinää
- 1/4 tl neilikkaa
- 1 dl sokeria
- 1 dl rypsiöljyä
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
Valmistusohjeet:
- Laita viikunat ja vesi kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes viikunat ovat pehmeitä.
- Jäähdytä viikunaseos ja soseuta se tasaiseksi massaksi.
- Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sooda, suola, kaneli, muskottipähkinä ja neilikka.
- Vatkaa sähkövatkaimella sokeri ja rypsiöljy vaaleaksi ja kuohkeaksi.
- Lisää kananmunat yksi kerrallaan sähkövatkaimella vatkaten.
- Lisää vaniljasokeri ja viikunaseos. Sekoita hyvin.
- Lisää jauhoseos vähitellen taikinaan sekoittaen, kunnes seos on tasainen.
- Voitele ja jauhota piirakkavuoka.
- Kaada taikina vuokaan.
- Paista kakkua uunissa 175 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
- Anna jäähtyä ja tarjoile kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.
Tämä Parashat Pinchas -teemainen viikonlopun kosher illallinen tarjoaa herkullisia ja symbolisia ruokalajeja, jotka edustavat Tooran tärkeitä opetuksia. Se on täydellinen ateria jaettavaksi ystävien ja perheen kanssa, joka tuo esiin juutalaisen kulttuurin monimuotoisuutta ja rikkautta.