Parashat Nitzavim on Tooran lukujakso, joka puhuu yhteisöstä ja yksilön vastuusta. Se muistuttaa meitä siitä, että olemme kaikki yhdessä ja vastuullisia toisistamme.
Tässä on viikonlopun kosher-illallisen reseptit, jotka sopivat hyvin Parashat Nitzavim -lukujakson tunnelmaan:
Alkupala:
Roasted Garlic Hummus
Tarvitset:
- 2 dl kikherneitä
- 1/4 dl tahinia
- 1/4 dl oliiviöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- 2-3 valkosipulinkynttä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- paprikajauhetta ja tuoretta persiljaa koristeluun
Valmistusohjeet:
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Leikkaa valkosipulinkynnet puoliksi ja laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
- Paahda valkosipulia uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kullanruskeita.
- Huuhtele kikherneet juoksevan veden alla.
- Laita kikherneet, tahini, oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja mustapippuri tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes seos on tasainen.
- Lisää paahdetut valkosipulinkynnet ja sekoita uudelleen.
- Siirrä hummus kulhoon ja koristele paprikajauheella ja tuoreella persiljalla ennen tarjoilua.
Pääruoka:
Beef Stew
Tarvitset:
- 600 g naudanlihaa kuutioituna
- 1 sipuli pilkottuna
- 2 valkosipulinkynttä pilkottuna
- 3 porkkanaa pilkottuna
- 3 perunaa kuutioituna
- 4 dl naudanlihalientä
- 1 tl timjamia
- 1 tl rosmariinia
- 1 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 2 rkl oliiviöljyä
Valmistusohjeet:
- Laita paistinpannu liedelle ja lämmitä keskilämmölle.
- Lisää oliiviöljy pannulle ja anna sen kuumeta.
- Lisää naudanliha pannulle ja paista se kultaisen ruskeaksi.
- Lisää sipuli, valkosipuli, porkkanat ja perunat pannulle ja paista noin 5 minuuttia.
- Lisää naudanlihaliemi, timjami, rosmariini, suola ja mustapippuri pannulle.
- Anna seoksen kiehua noin 1-2 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja vihannekset ovat kypsiä.
Jälkiruoka:
Apple Crumble
Tarvitset:
- 4 omenaa kuorittuna ja pilkottuna
- 1/4 dl sokeria
- 1 tl kanelia
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1/2 dl sokeria
- 1 tl kanelia
- 1/2 dl sulatettua voita
Valmistusohjeet:
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Laita pilkotut omenat uunivuokaan.
- Sekoita sokeri ja kaneli omenoiden kanssa ja sekoita hyvin.
- Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli toisessa kulhossa.
- Lisää sulatettu voi kuivien aineiden joukkoon ja sekoita kunnes seos on murumainen.
- Ripottele muruseos omenoiden päälle uunivuoassa.
- Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä ja muruseos on kullanruskea.
- Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Näiden reseptien avulla voit valmistaa herkullisen kosher-illallisen, joka sopii hyvin Parashat Nitzavim -lukujakson tunnelmaan. Muistathan nauttia ruoasta yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa, ja iloita yhteisöllisyydestä ja vastuusta!