Parashat Mishpatim sisältää monia Tooran lakia ja oikeuskäytäntöjä, ja siinä korostetaan oikeudenmukaisuutta ja kohtuullisuutta. Viikonlopun kosher illallinen Parashat Mishpatim -teemalla voisi sisältää seuraavat ruokalajit:
Alkuruoka: Hernekeitto savukalalla ja tuoreella tillillä. Hernekeitto edustaa kohtuullisuutta ja yksinkertaisuutta, ja savukala antaa sille lisää makua ja syvyyttä.
Pääruoka: Häränlihakääryleet täytettynä kasviksilla ja linsseillä. Häränliha oli tärkeä uhrieläin Tooran aikana, ja täytetyt kääryleet edustavat oikeudenmukaisuutta ja tasapainoa.
Jälkiruoka: Mantelipannukakku. Mantelit ovat merkittävä symboli juutalaisessa perinteessä, ja makea pannukakku edustaa juhlaa ja iloa.
Valmistusohjeet:
Hernekeitto savukalalla ja tuoreella tillillä
- 2 dl kuivattuja herneitä
- 1 sipuli
- 2 porkkanaa
- 2 sellerinvartta
- 8 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 150 g savukalaa
- tuoretta tilliä
Valmistusohjeet:
- Liota herneitä vedessä yön yli.
- Pilko sipuli, porkkanat ja selleri pieniksi paloiksi.
- Kuumenna öljy kattilassa.
- Lisää sipuli, porkkanat ja selleri ja paista, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Lisää herneet, vesi, suola ja mustapippuri.
- Keitä noin 30-40 minuuttia, kunnes herneet ovat pehmeitä.
- Lisää savukala ja tuoretta tilliä keittoon ennen tarjoilua.
Häränlihakääryleet täytettynä kasviksilla ja linsseillä
- 600 g häränlihaa ohuina siivuina
- 1 sipuli
- 2 porkkanaa
- 2 sellerinvartta
- 2 dl keitettyjä linssejä
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 rkl oliiviöljyä
Valmistusohjeet:
- Pilko sipuli, porkkanat ja selleri pieniksi paloiksi.
- Kuumenna öljy paistinpannussa.
- Lisää sipuli, porkkanat ja selleri ja paista, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Lisää keitetyt linssejä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Laita jokaiselle häränlihaviipaleelle kasvis-linssitäyte ja kääri liha rullalle.
- Kiinnitä kääryleet hammastikuilla, jotta ne pysyvät kasassa.
- Kuumenna öljy paistinpannulla keskilämmöllä.
- Paista kääryleitä pannulla noin 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kullanruskeita.
- Siirrä paistetut kääryleet uunivuokaan ja paista niitä uunissa 180 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes liha on kypsä.
Mantelipannukakku
- 2 dl jauhoja
- 2 dl mantelijauhetta
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 kananmunaa
- 2 dl maitoa
- 1/2 dl öljyä
Valmistusohjeet:
- Kuumenna uuni 180 asteeseen.
- Voitele ja jauhota irtopohjavuoka.
- Sekoita jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa.
- Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa.
- Lisää maito ja öljy kananmunavaahdon sekaan ja sekoita hyvin.
- Lisää jauhoseos kananmunaseokseen ja sekoita, kunnes taikina on tasainen.
- Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 40-45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.
- Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Tämä Parashat Mishpatim -teemainen viikonlopun kosher illallinen tarjoaa monipuolisen ja maukkaan aterian, joka edustaa Tooran tärkeitä teemoja.