Valikko Sulje

Parashat Mishpatim Menu

Parashat Mishpatim sisältää monia Tooran lakia ja oikeuskäytäntöjä, ja siinä korostetaan oikeudenmukaisuutta ja kohtuullisuutta. Viikonlopun kosher illallinen Parashat Mishpatim -teemalla voisi sisältää seuraavat ruokalajit:

Alkuruoka: Hernekeitto savukalalla ja tuoreella tillillä. Hernekeitto edustaa kohtuullisuutta ja yksinkertaisuutta, ja savukala antaa sille lisää makua ja syvyyttä.

Pääruoka: Häränlihakääryleet täytettynä kasviksilla ja linsseillä. Häränliha oli tärkeä uhrieläin Tooran aikana, ja täytetyt kääryleet edustavat oikeudenmukaisuutta ja tasapainoa.

Jälkiruoka: Mantelipannukakku. Mantelit ovat merkittävä symboli juutalaisessa perinteessä, ja makea pannukakku edustaa juhlaa ja iloa.

Valmistusohjeet:

Hernekeitto savukalalla ja tuoreella tillillä

  • 2 dl kuivattuja herneitä
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 2 sellerinvartta
  • 8 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 150 g savukalaa
  • tuoretta tilliä

Valmistusohjeet:

  1. Liota herneitä vedessä yön yli.
  2. Pilko sipuli, porkkanat ja selleri pieniksi paloiksi.
  3. Kuumenna öljy kattilassa.
  4. Lisää sipuli, porkkanat ja selleri ja paista, kunnes ne ovat pehmeitä.
  5. Lisää herneet, vesi, suola ja mustapippuri.
  6. Keitä noin 30-40 minuuttia, kunnes herneet ovat pehmeitä.
  7. Lisää savukala ja tuoretta tilliä keittoon ennen tarjoilua.

Häränlihakääryleet täytettynä kasviksilla ja linsseillä

  • 600 g häränlihaa ohuina siivuina
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 2 sellerinvartta
  • 2 dl keitettyjä linssejä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä

Valmistusohjeet:

  1. Pilko sipuli, porkkanat ja selleri pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa.
  3. Lisää sipuli, porkkanat ja selleri ja paista, kunnes ne ovat pehmeitä.
  4. Lisää keitetyt linssejä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  5. Laita jokaiselle häränlihaviipaleelle kasvis-linssitäyte ja kääri liha rullalle.
  6. Kiinnitä kääryleet hammastikuilla, jotta ne pysyvät kasassa.
  7. Kuumenna öljy paistinpannulla keskilämmöllä.
  8. Paista kääryleitä pannulla noin 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  9. Siirrä paistetut kääryleet uunivuokaan ja paista niitä uunissa 180 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes liha on kypsä.

Mantelipannukakku

  • 2 dl jauhoja
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl maitoa
  • 1/2 dl öljyä

Valmistusohjeet:

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka.
  3. Sekoita jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa.
  4. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa.
  5. Lisää maito ja öljy kananmunavaahdon sekaan ja sekoita hyvin.
  6. Lisää jauhoseos kananmunaseokseen ja sekoita, kunnes taikina on tasainen.
  7. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 40-45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.
  8. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Tämä Parashat Mishpatim -teemainen viikonlopun kosher illallinen tarjoaa monipuolisen ja maukkaan aterian, joka edustaa Tooran tärkeitä teemoja.