Valikko Sulje

Parashat Korach Menu

Parashat Korach käsittelee juutalaisten historiallista kapinaa, jossa juutalaiset nousivat vastarintaan Mooseksen ja Aaronin johtajuutta vastaan. Tämän teeman ympärille voisi suunnitella seuraavan kosher-illallisen:

Alkuruoka: Hummus ja falafel Pääruoka: Lihapullat ja couscous-salaatti Jälkiruoka: Baklava

Hummus ja falafel

Hummukseen tarvitset:

  • 400 g kikherneitä, keitettyjä ja valutettuja
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 2 rkl tahinia
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä

Valmistusohje:

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.
  2. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat haluamasi koostumuksen.
  3. Tarjoile hummus esimerkiksi falafel-pallojen ja tuoreiden kasvisten kanssa.

Falafel-palloihin tarvitset:

  • 400 g kuivattuja kikherneitä, liotettuna yön yli
  • 1 sipuli, pilkottuna
  • 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 dl persiljaa, hienonnettuna
  • 2 rkl jauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • öljyä paistamiseen

Valmistusohje:

  1. Valuta kikherneet ja sekoita ne sipulin, valkosipulin, juustokuminan, korianterin, suolan, mustapippurin ja persiljan kanssa tehosekoittimessa.
  2. Siirrä seos kulhoon ja lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita hyvin.
  3. Pyöritä seoksesta noin golf-pallon kokoisia palloja.
  4. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa ja paista falafel-pallot kullanruskeiksi.
  5. Valuta ylimääräinen öljy pois ja tarjoile hummuksen ja tuoreiden kasvisten kanssa.

Lihapullat ja couscous-salaatti

Lihapulliin tarvitset:

  • 1 kg jauhelihaa
  • 2 sipulia, hienonnettuna
  • 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl maitoa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • öljyä paistamiseen

Valmistusohje:

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja sekoita hyvin.
  2. Pyöritä massasta noin golf-pallon kokoisia lihapullia.
  3. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa ja paista lihapullat kullanruskeiksi.
  4. Valuta ylimääräinen öljy pois ja tarjoile couscous-salaatin kanssa.

Couscous-salaattiin tarvitset:

  • 4 dl couscousia
  • 4 dl kiehuvaa vettä
  • 1 punainen paprika, pilkottuna
  • 1 keltainen paprika, pilkottuna
  • 1/2 kurkkua, pilkottuna
  • 2 tomaattia, pilkottuna
  • 1 punasipuli, hienonnettuna
  • 1/2 dl tuoretta minttua, hienonnettuna
  • 1/2 dl tuoretta persiljaa, hienonnettuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Valmistusohje:

  1. Laita couscous kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Peitä kulho kannella ja anna couscousin hautua noin 5 minuuttia.
  2. Sekoita couscous haarukalla kevyesti ja anna sen jäähtyä.
  3. Sekoita couscousin joukkoon pilkotut kasvikset ja yrtit.
  4. Sekoita sitruunan mehu, oliiviöljy, suola ja mustapippuri kulhossa ja kaada seos salaatin päälle.
  5. Sekoita hyvin ja tarjoile lihapullien kanssa.

Baklava

Baklavaan tarvitset:

  • 1 pkt filotaikinaa
  • 2 dl voita, sulatettuna
  • 3 dl saksanpähkinöitä, rouhittuna
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl hunajaa
  • 2 dl vettä

Valmistusohje:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Sekoita saksanpähkinät, sokeri, kaneli ja vaniljasokeri kulhossa.
  3. Voitele uunivuoka voilla ja laita yksi filotaikinalevy pohjalle.
  4. Voitele taikinalevy voilla ja lisää päälle toinen levy.
  5. Jatka taikinalevyjen lisäämistä, kunnes pohja on peitetty.
  6. Ripottele pähkinäseos taikinalevyn päälle.
  7. Laita uusi taikinalevy päälle ja voitele sekin voilla.
  8. Jatka taikinalevyjen lisäämistä, kunnes kaikki filotaikinalevyt ovat käytetty.
  9. Leikkaa baklava veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi.
  10. Sekoita hunaja ja vesi kulhossa ja kaada seos baklavapalojen päälle.
  11. Paista baklavaa uunissa noin 35-40 minuuttia, tai kunnes se on kullanruskeaa.
  12. Anna baklavan jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön tai tuoreiden marjojen kanssa.

Toivottavasti nämä reseptit inspiroivat sinua suunnittelemaan herkullisen ja merkityksellisen kosher-illallisen Parashat Korachin teeman ympärille!

Parashat Korach on viides luku Numerot-kirjassa Tanakhissa (Vanha testamentti) ja kertoo Kapinasta, joka tapahtui Mooseksen aikana. Korach, Levi-heimojen jäsen ja Datan ja Aviram nimisten Reubenin heimon edustajien kanssa, kapinoivat Moosesta ja Aaronia vastaan, väittäen että kaikki Israelin kansan jäsenet ovat pyhiä ja että heidän ei tarvitse noudattaa Mooseksen ja Aaronin määräyksiä.

Korach vaati myös pappeuden oikeuksia itselleen ja muille kapinoitsijoille. Mooseksen ja Aaronin johdolla Jumala rankaisi kapinoitsijoita, ja maa aukesi nielaisemalla heidät, heidän perheensä ja omaisuutensa. Aaronin pappeus vahvistettiin vielä kerran, kun hänen sauvaansa kukkivat ja kantoi hedelmää.

Parashat Korach opettaa meille arvokkaita opetuksia kateudesta, kapinasta ja ylpeydestä. Se muistuttaa meitä myös siitä, että Jumalan säädökset ja johtajuus on noudatettava, vaikka se saattaa joskus tuntua haastavalta.