Valikko Sulje

Parashat Ki Teitzei Menu

Parashat Ki Teitzei sisältää monia erilaisia lakikappaleita, jotka käsittelevät muun muassa naapurisuhteita, avioliittoa, orjuutta ja karjanhoidon sääntöjä. Näiden aiheiden inspiroimana voitaisiin valmistaa viikonlopun kosher illallisella monipuolinen ateria, joka sisältää erilaisia liharuokia ja vihanneksia.

Alkuruoka:

Paahdettu bataatti-kikhernesalaatti

Ainekset:

  • 4 keskikokoista bataattia
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl hunajaa
  • 1 prk kikherneitä
  • 1 punasipuli
  • 1/2 punttia korianteria
  • 1/2 punttia persiljaa
  • 1 sitruunan mehu

Valmistus:

  1. Kuori bataatit ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi siivuiksi.
  2. Sekoita juustokumina, korianteri, savupaprikajauhe, suola ja mustapippuri keskenään. Hiero mausteseosta bataattisiivujen päälle.
  3. Asettele bataattisiivut uunipellille ja lisää oliiviöljy ja hunaja niiden päälle. Paahda 200 asteessa noin 30-40 minuuttia tai kunnes bataatit ovat pehmeitä ja saaneet kauniin värin.
  4. Valuta kikherneet ja huuhtele ne kylmän veden alla. Lisää ne paahdettujen bataattien sekaan.
  5. Hienonna punasipuli ja yrtit ja lisää ne salaattiin. Purista sitruunan mehu salaatin päälle ja sekoita kaikki ainekset varovasti.

Pääruoka:

Hunajalla glaseerattu kananpoika ja kasvisgratiini

Ainekset:

  • 4 kananpojan rintafileetä
  • 1/4 dl hunajaa
  • 1/4 dl dijon-sinappia
  • 1/4 dl soijakastiketta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Kasvisgratiini:

  • 2 punaista paprikaa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 munakoiso
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 1 dl raastettua parmesaania

Valmistus:

  1. Sekoita hunaja, dijon-sinappi, soijakastike, oliiviöljy, valkosipulijauhe ja paprikajauhe kulhossa.
  2. Mausta kananpojan rintafileet suolalla ja pippurilla ja laita ne uunivuokaan.
  3. Levitä hunajakastike kananpojan päälle ja paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes kana on kypsää ja hunajakastike on saanut kauniin värin.

Kasvisgratiini:

  1. Leikkaa paprikat, kesäkurpitsa ja munakoiso noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Pilko sipuli ja valkosipuli.
  2. Asettele kasvisviipaleet uunivuokaan ja sekoita joukkoon oliiviöljy, timjami, rosmariini, suola ja pippuri.
  3. Paista kasviksia 200 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet kauniin värin.
  4. Ripottele raastettu parmesaani kasvisgratiinin päälle ja laita takaisin uuniin noin 5-10 minuutiksi, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

Jälkiruoka:

Suklainen appelsiinikakku

Ainekset:

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 dl sokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 munaa
  • 1 dl maitoa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 1 dl tummaa suklaata rouhittuna

Valmistus:

  1. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri keskenään.
  2. Lisää munat, maito ja oliiviöljy ja sekoita hyvin.
  3. Lisää appelsiinin raastettu kuori ja suklaarouhe ja sekoita varovasti.
  4. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 30-35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä ja saanut kauniin värin.
  5. Anna kakun jäähtyä hieman ennen tarjoilua ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

Näiden ruokien avulla voit luoda monipuolisen ja maukkaan Parashat Ki Teitzei -illallisen, joka sopii hyvin viikonlopun juhlistamiseen ystävien ja perheen kanssa.