Valikko Sulje

Parashat Devarim Menu

Parashat Devarim on yksi Tooran lukujaksoista, joka kertoo Mooseksen puheesta ennen hänen kuolemaansa. Mooseksen puheessa hän muistelee juutalaisten vaellusta erämaassa ja antaa heille ohjeita, joita heidän täytyy noudattaa päästäkseen Kanaanin maahan.

Viikonlopun kosher illallinen Parashat Devarim -teemalla voisi sisältää seuraavat ruokalajit:

Alkuruoka: Hummus ja falafel. Nämä edustavat juutalaisia perinteitä ja Lähi-idän ruokakulttuuria, joita käytetään edelleen nykypäivänä.

Pääruoka: Juutalainen perinteinen kanapata. Tämä edustaa Mooseksen antamia ohjeita ja opetuksia, joita juutalaisten täytyy noudattaa, jotta he voivat elää oikeamielisesti ja Jumalan tahdon mukaisesti.

Jälkiruoka: Juutalainen hunajakakku. Hunaja edustaa makeutta ja hyvää elämää, joka on mahdollista vain Jumalan tahdon mukaisesti eläen.

Valmistusohjeet:

Hummus

  • 2 kupillista kikherneitä
  • 1/2 kupillista tahinia
  • 1/4 kupillista sitruunan mehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 2 valkosipulinkynttä

Valmistusohjeet:

  1. Huuhtele kikherneet ja lisää ne kulhoon.
  2. Lisää tahini, sitruunan mehu, oliiviöljy, suola ja valkosipuli.
  3. Sekoita seos tehosekoittimessa, kunnes se on sileää.
  4. Laita hummus tarjoilukulhoon ja tarjoile falafelien kanssa.

Falafel

  • 2 kupillista kuivattuja kikherneitä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 1 tl kuminaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 kupillista persiljaa
  • oliiviöljyä paistamiseen

Valmistusohjeet:

  1. Liota kikherneitä yön yli.
  2. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet.
  3. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes ne ovat sileitä.
  4. Muotoile seoksesta pihvejä.
  5. Kuumenna öljy pannulla ja paista falafelit kultaisiksi molemmilta puolilta.

Juutalainen kanapata

  • 1 kg kananrintaa
  • 2 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 2 sellerinvartta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 kupillista kanalientä
  • 2 rkl hunajaa

Valmistusohjeet:

  1. Leikkaa kananrinta pieniksi paloiksi.
  2. Pilko sipulit, porkkanat ja sellerit.
  3. Kuumenna öljy padassa.
  4. Lisää sipulit ja paista, kunnes ne ovat pehmeitä.
  5. Lisää porkkanat, sellerit ja kanapalat.
  6. Mausta paprikajauheella, juustokuminalla, suolalla ja mustapippurilla.
  7. Lisää kanaliemi ja hunaja.
  8. Peitä pata kannella ja keitä, kunnes kanapalat ovat kypsiä ja kasvikset ovat pehmeitä.
  9. Tarjoile kanapata esimerkiksi juuresmuusin kanssa.

Juutalainen hunajakakku

  • 2 kupillista jauhoja
  • 1/2 kupillista sokeria
  • 1/2 kupillista hunajaa
  • 1/2 kupillista öljyä
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl suolaa

Valmistusohjeet:

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, kaneli, inkivääri, neilikka ja suola kulhossa.
  3. Lisää hunaja, öljy ja kananmunat kulhoon ja sekoita hyvin.
  4. Kaada seos voideltuun kakkuvuokaan.
  5. Paista uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.
  6. Anna jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Näillä ruokalajeilla ja valmistusohjeilla voit luoda maukkaan ja merkityksellisen viikonlopun kosher illallisen Parashat Devarim -teemalla.