Parashat Chukat on Tooran lukujakso, joka käsittelee mm. veden puhtautta ja epäpuhtautta sekä Mooses-joen ylittämistä. Tässä on viikonlopun kosher-illallisen reseptit, jotka sopivat hyvin Parashat Chukat -lukujakson tunnelmaan:
Alkupala:
Gazpacho Soup
Tarvitset:
- 1 kg kypsiä tomaatteja
- 1 kurkku
- 1 punainen paprika
- 1 punasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl punaviinietikkaa
- 1 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- tuoretta basilikaa silputtuna
Valmistusohjeet:
- Leikkaa tomaatit, kurkku ja paprika pieniksi paloiksi. Pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi paloiksi.
- Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi massaksi.
- Anna gazpachon maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.
- Ripottele päälle tuoretta basilikaa ennen tarjoilua.
Pääruoka:
Moroccan Chicken Tagine
Tarvitset:
- 8 kanan reisipalaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl inkiväärijauhetta
- 1 tl kanelia
- 1 tl kuminajauhetta
- 1 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 4 dl kanalientä
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl hunajaa
- 1 dl kuivattuja aprikooseja
- 1 dl kuivattuja luumuja
- tuoretta persiljaa silputtuna
Valmistusohjeet:
- Lämmitä uuni 180 asteeseen.
- Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Pilko myös valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi.
- Kuumenna oliiviöljy pannulla. Lisää sipuli ja valkosipuli pannulle ja paista, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Lisää inkiväärijauhe, kaneli, kuminajauhe, suola ja mustapippuri. Sekoita hyvin.
- Siirrä mausteseos isoon uuninkestävään vuokaan. Lisää kanapalat ja kääntele ne mausteiden joukkoon, jotta ne peittyvät hyvin.
- Kaada kanaliemi, sitruunamehu ja hunaja vuokaan. Lisää aprikoosit ja luumut. Sekoita varovasti.
- Laita vuoka uuniin ja paista noin 45-60 minuuttia, kunnes kananpalat ovat kypsiä ja meheviä.
- Ripottele päälle tuoretta persiljaa ennen tarjoilua.
Jälkiruoka:
Honey Cake
Tarvitset:
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia
- 1/2 tl inkiväärijauhetta
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl neilikkaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl hunajaa
- 1 dl sokeria
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1 dl kuumaa kahvia
- mantelilastuja koristeluun
Valmistusohjeet:
- Lämmitä uuni 175 asteeseen.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, kaneli, inkiväärijauhe, suola ja neilikka kulhossa.
- Vatkaa kananmunat, hunaja ja sokeri toisessa kulhossa. Lisää oliiviöljy ja sekoita hyvin.
- Lisää jauhoseos kananmunaseokseen ja sekoita hyvin.
- Lisää kahvi ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan.
- Ripottele mantelilastuja kevyesti kakun päälle.
- Paista kakkua uunissa noin 40-50 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
- Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.
Näillä resepteillä voit valmistaa herkullisen kosher-illallisen, joka sopii Parashat Chukat -lukujakson tunnelmaan. Muistathan nauttia ruoasta yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa, ja iloita yhteisöllisyydestä ja terveydestä!