Valikko Sulje

Parashat Bereshit Menu

Parashat Bereshit on Tooran ensimmäinen lukujakso ja kertoo luomiskertomuksen. Tämän teeman ympärille voisi suunnitella seuraavan kosher-illallisen:

Alkuruoka: Punajuuri-fetajuustosalaatti Pääruoka: Paahdettu lohi ja uunijuurekset Jälkiruoka: Omenapiirakka vaniljakastikkeella

Punajuuri-fetajuustosalaatti

Tarvitset:

  • 4 punajuurta, keitettynä ja pilkottuna
  • 200 g fetajuustoa, murustettuna
  • 2 dl pinaattia, pilkottuna
  • 1 dl saksanpähkinöitä, rouhittuna
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Valmistusohje:

  1. Sekoita punajuuret, fetajuusto, pinaatti ja saksanpähkinät kulhossa.
  2. Sekoita oliiviöljy, hunaja, sitruunan mehu, suola ja mustapippuri kulhossa ja kaada seos salaatin päälle.
  3. Sekoita hyvin ja tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.

Paahdettu lohi ja uunijuurekset

Tarvitset:

  • 4 lohifileetä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 porkkanaa, pilkottuna
  • 2 palsternakkaa, pilkottuna
  • 2 sipulia, pilkottuna
  • 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1 tl rosmariinia
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl oreganoa

Valmistusohje:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Laita lohifileet uunivuokaan ja voitele niitä oliiviöljyllä.
  3. Ripottele lohen päälle suola ja mustapippuri.
  4. Sekoita porkkanat, palsternakat, sipulit, valkosipuli ja yrtit kulhossa.
  5. Levitä seos lohifileiden ympärille uunivuokaan.
  6. Paahda uunissa noin 20-25 minuuttia, tai kunnes lohi on kypsää.
  7. Tarjoile uunijuuresten ja esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Omenapiirakka

Tarvitset:

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 4 omenaa, kuorittuna ja pilkottuna
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 dl sokeria
  • 1.5 dl mantelilastuja

Valmistusohje:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa.
  3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa.
  4. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin.
  5. Sekoita jauhoseos voi-sokeriseokseen ja sekoita hyvin.
  6. Kauli taikina leivinpaperin päällä ja laita se piirakkavuokaan.
  7. Sekoita omenapalat, kaneli ja sokeri kulhossa ja levitä seos taikinan päälle piirakkavuoassa.
  8. Ripottele mantelilastut omenapalojen päälle.
  9. Paista uunissa noin 30-35 minuuttia, tai kunnes piirakka on kullanruskeaa.
  10. Anna jäähtyä ja tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Toivottavasti nämä reseptit inspiroivat sinua suunnittelemaan herkullisen ja merkityksellisen kosher-illallisen Parashat Bereshitin teeman ympärille!