Parashat Bereshit on Tooran ensimmäinen lukujakso ja kertoo luomiskertomuksen. Tämän teeman ympärille voisi suunnitella seuraavan kosher-illallisen:
Alkuruoka: Punajuuri-fetajuustosalaatti Pääruoka: Paahdettu lohi ja uunijuurekset Jälkiruoka: Omenapiirakka vaniljakastikkeella
Punajuuri-fetajuustosalaatti
Tarvitset:
- 4 punajuurta, keitettynä ja pilkottuna
- 200 g fetajuustoa, murustettuna
- 2 dl pinaattia, pilkottuna
- 1 dl saksanpähkinöitä, rouhittuna
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1 rkl hunajaa
- 2 rkl sitruunan mehua
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistusohje:
- Sekoita punajuuret, fetajuusto, pinaatti ja saksanpähkinät kulhossa.
- Sekoita oliiviöljy, hunaja, sitruunan mehu, suola ja mustapippuri kulhossa ja kaada seos salaatin päälle.
- Sekoita hyvin ja tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.
Paahdettu lohi ja uunijuurekset
Tarvitset:
- 4 lohifileetä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 porkkanaa, pilkottuna
- 2 palsternakkaa, pilkottuna
- 2 sipulia, pilkottuna
- 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 1 tl rosmariinia
- 1 tl timjamia
- 1 tl oreganoa
Valmistusohje:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Laita lohifileet uunivuokaan ja voitele niitä oliiviöljyllä.
- Ripottele lohen päälle suola ja mustapippuri.
- Sekoita porkkanat, palsternakat, sipulit, valkosipuli ja yrtit kulhossa.
- Levitä seos lohifileiden ympärille uunivuokaan.
- Paahda uunissa noin 20-25 minuuttia, tai kunnes lohi on kypsää.
- Tarjoile uunijuuresten ja esimerkiksi perunamuusin kanssa.
Omenapiirakka
Tarvitset:
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 1 dl voita
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 4 omenaa, kuorittuna ja pilkottuna
- 1 tl kanelia
- 1/2 dl sokeria
- 1.5 dl mantelilastuja
Valmistusohje:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa.
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa.
- Lisää kananmuna ja sekoita hyvin.
- Sekoita jauhoseos voi-sokeriseokseen ja sekoita hyvin.
- Kauli taikina leivinpaperin päällä ja laita se piirakkavuokaan.
- Sekoita omenapalat, kaneli ja sokeri kulhossa ja levitä seos taikinan päälle piirakkavuoassa.
- Ripottele mantelilastut omenapalojen päälle.
- Paista uunissa noin 30-35 minuuttia, tai kunnes piirakka on kullanruskeaa.
- Anna jäähtyä ja tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
Toivottavasti nämä reseptit inspiroivat sinua suunnittelemaan herkullisen ja merkityksellisen kosher-illallisen Parashat Bereshitin teeman ympärille!