Valikko Sulje

Parashat Behar-Bechukotai Menu

Parashat Behar-Bechukotai koostuu kahdesta Tooran lukujaksosta, jotka käsittelevät muun muassa maanviljelyksen ja maan jakamisen sääntöjä sekä lupauksia, joita Jumala antaa Israelin kansalle heidän uskollisuudestaan. Tämän vuoksi tähän aiheeseen liittyvän kosher-illallisen tulisi heijastaa kunnioitusta ja kiitollisuutta luontoa kohtaan sekä toivoa tulevaisuudesta.

Grillattua munakoisoa ja paprikaa

Alkuruokana voisi tarjoilla grillattua munakoisoa ja paprikaa tahinikastikkeella. Tämä tarjoilu edustaa kasvien ja maan kunnioitusta. Resepti on seuraava:

Ainekset:

  • 2 munakoisoa
  • 2 punaista paprikaa
  • 1/4 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 1/4 dl tahinia
  • 1/4 dl sitruunan mehua
  • 1 valkosipulinkynsi, murskattuna
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl paprikajauhetta
  • 1/4 tl juustokuminaa
  • vettä

Valmistusohjeet:

  1. Leikkaa munakoisot ja paprikat pitkittäin neljään osaan.
  2. Harjaa oliiviöljy kasvisten pinnalle ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Grillaa kasviksia noin 5-7 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat pehmeitä.
  4. Valmista tahinikastike sekoittamalla tahini, sitruunan mehu, murskattu valkosipulinkynsi, suola, paprikajauhe ja juustokumina kulhossa. Lisää vettä tarvittaessa ohentamaan kastiketta.
  5. Tarjoile grillatut kasvikset tahinikastikkeen kanssa.

Kasvispihvejä

Pääruokana voisi tarjoilla kasvispihvejä, jotka on valmistettu maan antimista. Resepti on seuraava:

Ainekset:

  • 1 1/2 dl kypsiä kikherneitä
  • 1 1/2 dl keitettyä kvinoaa
  • 1/4 dl vehnäjauhoja
  • 1/4 dl hienonnettua tuoretta persiljaa
  • 1/4 dl hienonnettua tuoretta korianteria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä

Valmistusohjeet:

  1. Laita kikherneet tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes ne ovat murusia.
  2. Sekoita kikherneiden joukkoon kvinoa, vehnäjauhot, persilja, korianteri, sitruunamehu, juustokumina, suola ja mustapippuri. Sekoita hyvin.
  3. Muotoile seoksesta käsin pihvejä.
  4. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja paista pihvit molemmin puolin kullanruskeiksi.
  5. Tarjoile kasvispihvit esimerkiksi raikkaan salaatin ja minttuyogurtin kanssa.

Persikka-mantelikakku

Jälkiruoaksi voisi tarjoilla persikka-mantelikakkua, joka on valmistettu makeista persikoista ja mantelijauheesta. Resepti on seuraava:

Ainekset:

  • 3 keskikokoista persikkaa, kuorittu ja viipaloitu
  • 1 1/2 dl mantelijauhetta
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl manteliuutetta
  • 1/2 tl vaniljauutetta
  • 1/2 dl sulatettua voita

Valmistusohjeet:

  1. Laita persikan viipaleet pohjalle voideltuun uunivuokaan.
  2. Sekoita kulhossa mantelijauhe, sokeri, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola.
  3. Lisää joukkoon kananmunat, manteliuute, vaniljauute ja sulatettu voi. Sekoita hyvin.
  4. Kaada seos persikoiden päälle vuokaan.
  5. Paista kakkua 175 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja kypsä.
  6. Anna kakun jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Nämä herkulliset ruoat edustavat Parashat Behar-Bechukotai -lukujakson teemoja ja sopivat täydellisesti viikonlopun kosher-illalliselle. Hyvää ruokahalua!