Parashat Beha’alotcha käsittelee muun muassa Tooran lampun sytyttämistä ja mannan sadetta, joten aiheeseen liittyvä viikonlopun kosher illallinen voisi sisältää esimerkiksi seuraavat ruokalajit:
Alkuruoka: Sienikeitto. Sienet ovat tärkeitä Tooran tarinoissa, ja ne symboloivat kasvua ja uudistumista.
Pääruoka: Kanaa hunajalla ja valkosipulilla, sekä juuresmuusi. Hunaja symboloi Jumalan hyvyyttä ja siunausta, ja valkosipuli on terveellinen lisä, joka edistää immuunijärjestelmää. Juuresmuusi edustaa maan hedelmiä ja mannaa.
Jälkiruoka: Mansikka-raparperipaistos. Raparperi on terveellinen lisä makealle paistokselle, ja mansikat edustavat hedelmällisyyttä ja kasvua.
Valmistusohjeet:
Sienikeitto
- 6 dl kasvislientä
- 2 dl tuoreita sieniä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 dl kermaa
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 2 rkl oliiviöljyä
Valmistusohjeet:
- Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet pieneksi.
- Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä kattilassa.
- Lisää sienet kattilaan ja paista niitä noin 5 minuuttia.
- Lisää kasvisliemi ja mausteet kattilaan.
- Keitä keittoa noin 20-30 minuuttia, kunnes sienet ovat pehmeitä.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella.
- Lisää kerma keittoon.
- Kuumenna keitto uudelleen ennen tarjoilua.
Kanaa hunajalla ja valkosipulilla
- 4 kananrintaa
- 1/2 dl hunajaa
- 1/4 dl soijakastiketta
- 1/4 dl oliiviöljyä
- 1 rkl valkosipulijauhetta
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 2 valkosipulinkynttä
Valmistusohjeet:
- Sekoita hunaja, soijakastike, oliiviöljy, valkosipulijauhe, suola, mustapippuri ja pilkotut valkosipulinkynnet kulhossa.
- Laita kanan rinnat kulhoon ja hiero marinadi niiden päälle.
- Anna kanan marinoitua jääkaapissa vähintään tunti.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Laita kanan rinnat uunivuokaan ja paista uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
Juuresmuusi
- 4 perunaa
- 2 porkkanaa
- 1 palsternakka
- 1 dl maitoa
- 1/4 dl voita
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
Valmistusohjeet:
- Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja palsternakka pieniksi paloiksi.
- Keitä juurekset suolalla maustetussa vedessä noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Kaada keitinvesi pois ja soseuta juurekset sauvasekoittimella.
- Lisää maito, voi, suola ja mustapippuri juuressoseen joukkoon ja sekoita hyvin.
Mansikka-raparperipaistos
- 2 dl raparperia
- 2 dl mansikoita
- 1/4 dl sokeria
- 1/4 dl jauhoja
- 1/4 dl voita
Valmistusohjeet:
- Pilko raparperi ja mansikat pieniksi paloiksi.
- Sekoita sokeri ja jauhot keskenään kulhossa.
- Lisää raparperi ja mansikat kulhoon ja sekoita.
- Laita seos uunivuokaan.
- Murusta voi jauho-sokeriseoksen päälle.
- Paista uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes paistos on kullanruskea.
Tarjoile kana hunajalla ja valkosipulilla juuresmuusin ja mansikka-raparperipaistoksen kanssa. Tämä Parashat Beha’alotcha -teemainen kosher-illallinen on herkullinen ja symboloi Jumalan siunausta ja hedelmällisyyttä.