Valikko Sulje

Parashat Beha’alotcha Menu

Parashat Beha’alotcha käsittelee muun muassa Tooran lampun sytyttämistä ja mannan sadetta, joten aiheeseen liittyvä viikonlopun kosher illallinen voisi sisältää esimerkiksi seuraavat ruokalajit:

Alkuruoka: Sienikeitto. Sienet ovat tärkeitä Tooran tarinoissa, ja ne symboloivat kasvua ja uudistumista.

Pääruoka: Kanaa hunajalla ja valkosipulilla, sekä juuresmuusi. Hunaja symboloi Jumalan hyvyyttä ja siunausta, ja valkosipuli on terveellinen lisä, joka edistää immuunijärjestelmää. Juuresmuusi edustaa maan hedelmiä ja mannaa.

Jälkiruoka: Mansikka-raparperipaistos. Raparperi on terveellinen lisä makealle paistokselle, ja mansikat edustavat hedelmällisyyttä ja kasvua.

Valmistusohjeet:

Sienikeitto

  • 6 dl kasvislientä
  • 2 dl tuoreita sieniä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl kermaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä

Valmistusohjeet:

  1. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet pieneksi.
  2. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä kattilassa.
  3. Lisää sienet kattilaan ja paista niitä noin 5 minuuttia.
  4. Lisää kasvisliemi ja mausteet kattilaan.
  5. Keitä keittoa noin 20-30 minuuttia, kunnes sienet ovat pehmeitä.
  6. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  7. Lisää kerma keittoon.
  8. Kuumenna keitto uudelleen ennen tarjoilua.

Kanaa hunajalla ja valkosipulilla

  • 4 kananrintaa
  • 1/2 dl hunajaa
  • 1/4 dl soijakastiketta
  • 1/4 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkosipulijauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 valkosipulinkynttä

Valmistusohjeet:

  1. Sekoita hunaja, soijakastike, oliiviöljy, valkosipulijauhe, suola, mustapippuri ja pilkotut valkosipulinkynnet kulhossa.
  2. Laita kanan rinnat kulhoon ja hiero marinadi niiden päälle.
  3. Anna kanan marinoitua jääkaapissa vähintään tunti.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  5. Laita kanan rinnat uunivuokaan ja paista uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.

Juuresmuusi

  • 4 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1 dl maitoa
  • 1/4 dl voita
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Valmistusohjeet:

  1. Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja palsternakka pieniksi paloiksi.
  2. Keitä juurekset suolalla maustetussa vedessä noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  3. Kaada keitinvesi pois ja soseuta juurekset sauvasekoittimella.
  4. Lisää maito, voi, suola ja mustapippuri juuressoseen joukkoon ja sekoita hyvin.

Mansikka-raparperipaistos

  • 2 dl raparperia
  • 2 dl mansikoita
  • 1/4 dl sokeria
  • 1/4 dl jauhoja
  • 1/4 dl voita

Valmistusohjeet:

  1. Pilko raparperi ja mansikat pieniksi paloiksi.
  2. Sekoita sokeri ja jauhot keskenään kulhossa.
  3. Lisää raparperi ja mansikat kulhoon ja sekoita.
  4. Laita seos uunivuokaan.
  5. Murusta voi jauho-sokeriseoksen päälle.
  6. Paista uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes paistos on kullanruskea.

Tarjoile kana hunajalla ja valkosipulilla juuresmuusin ja mansikka-raparperipaistoksen kanssa. Tämä Parashat Beha’alotcha -teemainen kosher-illallinen on herkullinen ja symboloi Jumalan siunausta ja hedelmällisyyttä.