Valikko Sulje

Parashat Achrei Mot Menu

Parashat Achrei Mot on juutalaisessa perinteessä osa Tooran lukukierrosta, joka sisältää kertomuksen Aaronin ja hänen poikiensa uhrauksista pyhäkössä sekä kuvailee Yom Kippur -juhlaa, joka on juutalaisuuden pyhin päivä. Parashat Achrei Mot sisältää myös kertomuksen kahdesta Aaronin pojasta, Nadabista ja Abihuista, jotka uhrausten yhteydessä tekivät virheen ja joutuivat Jumalan rangaistukseksi kuolemaan. Lisäksi parashassa kuvataan juutalaisten elintapoja ja ohjeita seksuaalisuuteen liittyen.

Parashat Achrei Mot opettaa juutalaisille tärkeitä arvoja, kuten pyhyyden merkityksen ja sen kunnioittamisen sekä oikean ja väärän eron ymmärtämisen. Se muistuttaa myös siitä, että Jumalan kanssa ei ole leikittelyä, vaan hänen ohjeidensa noudattaminen on tärkeää.

Yom Kippur -juhla, joka mainitaan parashassa, on juutalaisuuden pyhin päivä, jolloin paastotaan ja pyhitetään aika rukoukselle ja parannukselle. Se on päivä, jolloin juutalaiset pyytävät anteeksiantoa Jumalalta tekemistään virheistä ja pyrkivät parantamaan suhteitaan toisiin ihmisiin.

Kaiken kaikkiaan Parashat Achrei Mot on tärkeä osa juutalaisuuden traditiota, ja se tarjoaa arvokkaita opetuksia elämään ja uskoon liittyen.

Parashat Achrei Mot on Tooran lukujakso, joka käsittelee juutalaisten uhritoimituksia ja niiden merkitystä. Tässä lukujaksossa korostuvat pyhyys, syntien sovitus ja yhteisön merkitys.

Tämän aiheen ympärille voisi suunnitella seuraavan kosher-illallisen:

Alkuruoka:

Gefilte fish

Gefilte fishiin tarvitset:

  • 1 kg haukea tai ahventa, fileoituna
  • 1/2 dl sipulia, pilkottuna
  • 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 2 kananmunaa
  • 1,2 dl matzojauhoja
  • 0,6 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1,4 litraa kalalientä

Valmistusohje:

  1. Kuumenna öljy isossa padassa ja lisää pilkotut sipulit ja murskatut valkosipulinkynnet. Kuullota muutaman minuutin ajan.
  2. Sekoita kananmunat, matzojauhot, sokeri, suola ja mustapippuri kulhossa.
  3. Lisää kalaliemi ja kananmunaseos pataan.
  4. Lisää fileoidut kalapalat pataan ja sekoita hyvin.
  5. Anna kalojen hautua miedolla lämmöllä noin 1,5-2 tuntia, tai kunnes ne ovat kypsiä ja pehmeitä.
  6. Ota kalafileet varovasti padasta ja tarjoile esimerkiksi piparjuurikastikkeen ja salaatin kanssa.

Pääruoka:

Brisket ja juureksia

Brisketiin tarvitset:

  • noin 2 kg naudanlihaa, leikattuna paistin paloiksi
  • 0,5 dl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 sipulia, pilkottuna
  • 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 0,5 dl tomaattipyrettä
  • 4,7 dl naudanlientä
  • 2,4 dl punaviiniä
  • 2 rkl hunajaa

Valmistusohje:

  1. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
  2. Hiero suola ja mustapippuri lihan pintaan.
  3. Kuumenna öljy isossa padassa ja lisää pilkotut sipulit ja murskatut valkosipulinkynnet. Kuullota muutaman minuutin ajan.
  4. Lisää lihapalat pataan ja ruskista ne joka puolelta.
  5. Sekoita tomaattipyree, naudanliemi, punaviini ja hunaja pataan.
  6. Peitä pata kannella ja laita se uuniin noin 3-4 tuntia, tai kunnes liha on erittäin pehmeää.
  7. Ota pata uunista ja anna sen levätä noin 15 minuuttia ennen kuin leikkaat lihan viipaleiksi.
  8. Tarjoile brisket esimerkiksi perunamuusin ja höyrytettyjen kasvisten kanssa.

Juurekset tarvitset:

  • 4 porkkanaa, pilkottuna
  • 4 palsternakkaa, pilkottuna
  • 2 sipulia, pilkottuna
  • 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria

Valmistusohje:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Sekoita porkkanat, palsternakat, sipulit, valkosipuli, oliiviöljy, suola ja mustapippuri kulhossa.
  3. Laita seos uunivuokaan ja paahda noin 30-40 minuuttia, tai kunnes juurekset ovat kypsiä ja pehmeitä.

Jälkiruoka:

Juustokakku

Juustokakkuun tarvitset:

  • 3 dl keksejä, murskattuna
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl voita, sulatettuna
  • 450 g tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunamehua

Valmistusohje:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Sekoita keksimurska, sokeri ja sulatettu voi kulhossa.
  3. Painele seos kevyesti irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.
  4. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri kulhossa pehmeäksi seokseksi.
  5. Lisää kananmunat, vaniljasokeri ja sitruunamehu ja sekoita hyvin.
  6. Kaada seos keksipohjan päälle.
  7. Paista uunissa noin 45-50 minuuttia, tai kunnes juustokakku on kiinteä.
  8. Anna juustokakun jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi marjojen ja kermavaahdon kanssa.

Toivottavasti nämä reseptit inspiroivat sinua suunnittelemaan herkullisen ja merkityksellisen kosher-illallisen Parashat Achrei Motin teeman ympärille!