Valikko Sulje

Parashat Achrei Mot-Kedoshim Menu

Parashat Achrei Mot-Kedoshim on juutalaisen perinteen mukaan yhdistetty kahdesta viikoittaisesta lukukappaleesta, joita luetaan perättäisinä lauantaisin synagogassa. Tämä lukukappaleiden yhdistelmä sisältää monia tärkeitä opetuksia ja käskyjä juutalaisille.

Parashat Achrei Mot alkaa kuvauksella Aaronin poikien kuolemasta, kun he yrittivät tuoda vierasta tulta pyhäkköön. Tämän jälkeen Moosekselle annetaan käskyt vuosittaisesta sovituksesta, joka suoritettiin pääsiäisen aikaan, sekä monista muista uhripalvelukseen liittyvistä säännöistä.

Parashat Kedoshim sisältää lukuisia moraalisia ja etiikkaan liittyviä käskyjä, joita juutalaisen yhteisön jäsenten tulee noudattaa. Näihin kuuluvat esimerkiksi käsky kunnioittaa vanhempiaan, auttaa köyhiä ja heikompia, olla tekemättä vääryyttä lähimmäisilleen, välttää epärehellisyyttä liiketoimissa, kunnioittaa sapattia ja olla harjoittamatta epäjumalanpalvelusta.

Parashat Achrei Mot-Kedoshim käskee myös juutalaisia olemaan seksuaalisesti puhtaita, käsittelemään muita oikeudenmukaisesti ja hyvin, ja kunnioittamaan Jumalaa ja hänen käskyjään. Kappale päättyy käskyihin olla tekemättä kompromisseja pakanallisessa palvonnassa ja noudattamaan ainoastaan Jumalan käskyjä.

Parashat Achrei Mot-Kedoshim on kahden viikon jakso, joka sisältää kaksi Tooran lukua, nimittäin Achrei Mot ja Kedoshim. Nämä lukemat käsittelevät monia juutalaisuuteen liittyviä aiheita, kuten uhreja, seksuaalimoraalia, lähimmäisenrakkautta, veljeyttä ja paljon muuta. Tämän kahden lukeman ympärille voisi rakentaa monia erilaisia illallisia, mutta tässä on yksi ehdotus:

Alkuruoka

  • Hummusta ja leipää
  • Tuoreita vihanneksia dipattavaksi (esim. porkkanoita, kurkkuja, selleriä)

Pääruoka

  • Paistettua lohta tai meribassia sitruunalla ja yrttikastikkeella
  • Paahtoperunoita
  • Pinaattia valkosipulilla ja pinjansiemenillä

Jälkiruoka

  • Mantelikakkua
  • Tuoreita marjoja

Ohjeet:

Hummus

Hummuksen valmistus:

  1. Huuhtele ja valuta noin 240 g kikherneitä.
  2. Lisää kikherneet blenderiin tai monitoimikoneeseen, ja lisää myös noin 60 ml tahinia, 30 ml oliiviöljyä, 30 ml sitruunamehua, 5 ml jauhettua juustokuminaa, 5 ml suolaa ja 2-3 valkosipulinkynttä.
  3. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi, ja lisää tarvittaessa hieman vettä, jos seos on liian paksua.
  4. Tarjoile hummus tuoreiden vihannesten ja leivän kanssa.

Paistettua lohta tai meribassia sitruunalla ja yrttikastikkeella

Pääruoan valmistus:

Ainekset:

  • 4 lohifileetä tai meribassfileetä
  • 2 sitruunaa
  • 2 rkl tuoretta tilliä, hienonnettuna
  • 2 rkl tuoretta persiljaa, hienonnettuna
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä

Ohjeet:

  1. Aloita kastikkeen valmistus sekoittamalla yhteen tilli, persilja, suola, mustapippuri ja oliiviöljy kulhossa.
  2. Purista yhden sitruunan mehu kastikkeen sekaan ja sekoita hyvin.
  3. Leikkaa toinen sitruuna viipaleiksi ja asettele ne lautasen reunoille koristeeksi.
  4. Laita pannu kuumaksi ja lisää hieman oliiviöljyä.
  5. Laita kalafileet pannulle nahkapuoli alaspäin ja paista 3-4 minuuttia.
  6. Käännä fileet varovasti ympäri ja paista vielä 2-3 minuuttia, kunnes kala on kypsä.
  7. Tarjoile kala sitruunaviipaleiden ja yrttikastikkeen kera.

Paahtoperunat

Ainekset:

  • 8-10 perunaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Ohjeet:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kuori ja pilko perunat lohkoiksi.
  3. Laita perunalohkot kulhoon ja lisää oliiviöljy, suola ja mustapippuri. Sekoita hyvin.
  4. Levitä perunalohkot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  5. Paista perunoita uunissa noin 25-30 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja kullanruskeita.

Pinaatti valkosipulilla ja pinjansiemenillä:

Ainekset:

  • 500g tuoretta pinaattia
  • 2 valkosipulin kynttä, murskattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 2 rkl pinjansiemeniä

Ohjeet:

  1. Huuhtele pinaatti huolellisesti.
  2. Kuumenna pannu ja lisää oliiviöljy ja murskatut valkosipulin kynnet.
  3. Lisää pinaatti pannulle ja kääntele sitä kunnes se on kypsennyt ja pehmentynyt, noin 3-4 minuuttia.
  4. Lisää suola ja mustapippuri pinaattiin ja sekoita hyvin.
  5. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita ja tuoksuvat hyvin. Ripottele paahdetut pinjansiemenet pinaatin päälle ja sekoita kevyesti ennen tarjoilua.

Nyt voit nauttia maukkaasta ja ravitsevasta ateriasta paistettua lohta tai meribassia sitruunalla ja yrttikastikkeella, paahtoperunoiden ja pinaatin valkosipulilla ja pinjansiemenillä kera!

Mantelikakku

Ainekset:

  • 3,6 dl mantelijauhetta
  • 2,4 dl sokeria
  • 1,2 dl vehnäjauhoja
  • 1,2 dl voita, sulatettuna
  • 1,2 dl maitoa
  • 3 munaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria

Ohjeet:

  1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
  2. Sekoita kulhossa mantelijauhe, sokeri ja vehnäjauhot.
  3. Lisää sulatettu voi ja maito seokseen, sekoita hyvin.
  4. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset.
  5. Lisää keltuaiset seokseen ja sekoita hyvin.
  6. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää seokseen varovasti nostellen.
  7. Lisää leivinjauhe ja vaniljasokeri seokseen ja sekoita hyvin.
  8. Voitele kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan.
  9. Paista uunissa noin 30-35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä ja kullanruskea.
  10. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.

Tuoreet marjat

Ainekset:

  • 4,8 dl tuoreita marjoja (esim. mansikat, vadelmat, mustikat)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl sitruunamehua

Ohjeet:

  1. Huuhtele marjat huolellisesti ja poista tarvittaessa kannat.
  2. Laita marjat kulhoon ja lisää sokeri ja sitruunamehu.
  3. Sekoita marjat ja anna niiden marinoitua jääkaapissa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Nyt voit nauttia herkullisesta mantelikakusta ja tuoreista marjoista! Voit tarjoilla marjat kakun kanssa tai erikseen.