Yom HaAtzma’ut on Israelin itsenäisyyspäivä, jota juhlitaan vuosittain huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Se on juhlapäivä, joka muistuttaa meitä Israelin valtion perustamisesta vuonna 1948 ja sen merkityksestä juutalaisille ympäri maailmaa.
Tässä on juhlapäivän kosher-illallisen reseptit, jotka sopivat hyvin Yom HaAtzma’utin tunnelmaan:
Alkupala:
Israeli Salad
Tarvitset:
- 1 kurkku kuutioituna
- 3 tomaattia kuutioituna
- 1 sipuli hienonnettuna
- 1/2 punainen paprika kuutioituna
- 1/2 keltainen paprika kuutioituna
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1/4 dl oliiviöljyä
- 2 rkl sitruunamehua
- tuoretta persiljaa hienonnettuna koristeluun
Valmistusohjeet:
- Sekoita kurkku, tomaatit, sipuli, punainen paprika ja keltainen paprika kulhossa.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Sekoita oliiviöljy ja sitruunamehu erillisessä kulhossa ja kaada seos salaatin päälle.
- Sekoita kaikki ainekset hyvin.
- Koristele tuoreella persiljalla ennen tarjoilua.
Pääruoka:
Shakshuka
Tarvitset:
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli hienonnettuna
- 1 paprika kuutioituna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl korianteria
- 1 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1/4 tl cayennepippuria
- 6 dl säilyketomaattimurskaa
- 4 kananmunaa
- tuoretta persiljaa hienonnettuna koristeluun
Valmistusohjeet:
- Laita pannu liedelle ja kuumenna oliiviöljy.
- Lisää sipuli ja paprika pannulle ja paista noin 5-7 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää.
- Lisää valkosipuli, juustokumina, paprikajauhe, korianteri, suola, mustapippuri ja cayennepippuri pannulle. Sekoita hyvin ja paista noin minuutti.
- Lisää säilyketomaattimurska ja sekoita hyvin. Anna kastikkeen kiehua noin 10-15 minuuttia, kunnes seos on paksua ja maustunutta.
- Riko kananmunat suoraan kastikkeen päälle.
- Peitä pannu kannella ja keitä noin 5-10 minuuttia, kunnes kananmunien valkuaiset ovat hyytyneet.
- Koristele tuoreella persiljalla ennen tarjoilua.
Jälkiruoka:
Halva Ice Cream
Tarvitset:
- 2 dl kermaa
- 1 dl maitoa
- 1/2 dl hunajaa
- 1/2 dl sokeria
- 3 keltuaista
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl kanelia
- 1/2 tl vaniljasokeria
- 1 1/2 dl halvaa murskattuna
Valmistusohjeet:
- Kuumenna kerma, maito, hunaja ja sokeri kattilassa keskilämmöllä.
- Vatkaa keltuaiset kulhossa kevyesti.
- Kaada kuumennettu seos keltuaisiin ja sekoita hyvin.
- Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes se on tarpeeksi paksua. Älä anna seoksen kiehua.
- Lisää suola, kaneli ja vaniljasokeri ja sekoita hyvin.
- Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää sitten halvamurut. Sekoita tasaiseksi massaksi.
- Kaada seos jäätelökoneeseen ja sekoita noin 25-30 minuuttia, kunnes jäätelö on valmista.
- Siirrä jäätelö pakastusrasiaan ja laita se pakastimeen noin 2-3 tunniksi, kunnes jäätelö on tarpeeksi kovaa.
Näiden reseptien avulla voit valmistaa herkullisen kosher-illallisen, joka sopii hyvin Yom HaAtzma’utin tunnelmaan. Muistathan nauttia ruoasta yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa, ja juhlistaa Israelin itsenäisyyttä ja sen merkitystä juutalaisille ympäri maailmaa.