Yom HaAliyah on juhlapäivä, joka juhlistaa juutalaisten maastamuuttoa ja Israelin valtion perustamista. Päivä on merkittävä monille juutalaisille, jotka ovat muuttaneet tai ovat jälkeläisiä maahanmuuttajista. Päivää juhlitaan vuosittain toukokuun 10. päivänä.
Tässä on juhlapäivän kosher-illallisen reseptit, jotka sopivat hyvin Yom HaAliyah -juhlan tunnelmaan:
Alkupala:
Matzo Ball Soup
Tarvitset:
- 4 kananmunaa
- 1 dl öljyä
- 1 dl jauhoja
- 1 tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl matzojauhoja
- 2 l kanalientä
- 2 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
- 2 sellerin vartta, pilkottuna
- 1 sipuli, pilkottuna
- 2 valkosipulinkynttä, pilkottuna
- 1/4 tl mustapippuria
- tuoretta persiljaa, silputtuna koristeluun
Valmistusohjeet:
- Laita kanaliemi kattilaan ja kuumenna se.
- Sekoita kananmunat ja öljy kulhossa.
- Lisää jauhot, suola, leivinjauhe ja matzojauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
- Kiehauta suolalla maustettu vesi isossa kattilassa.
- Pyöritä taikinasta pieniä palloja ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
- Lisää porkkanat, selleri, sipuli, valkosipuli ja mustapippuri kanaliemeen ja anna kiehua noin 20-25 minuuttia.
- Lisää matzopallot keittoon ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia.
- Tarjoile keitto persiljasilpun kanssa.
Pääruoka:
Sabich
Tarvitset:
- 4 pitaleipää
- 4 keitettyä perunaa, viipaloituna
- 4 keitettyä kananmunaa, viipaloituna
- 2 dl hummusta
- 2 dl tahinia
- 1 dl sitruunamehua
- 1 tl suolaa
- 2 dl tuoretta persiljaa, silputtuna
- 1 dl punasipulia, pilkottuna
- 2 dl tomaattia, pilkottuna
- 2 dl kurkkua, pilkottuna
- 2 dl suolakurkkua, pilkottuna
- 1 dl oliiveja, pilkottuna
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl kuminaa
Valmistusohjeet:
- Leikkaa pitaleivät auki ja lämmitä niitä uunissa tai leivänpaahtimessa.
- Levitä leivän sisään hummusta ja tahinia.
- Ripottele päälle paprikajauhetta ja kuminaa.
- Lisää leivän sisään keitettyjä perunoita, kananmunaa, persiljaa, punasipulia, tomaattia, kurkkua, suolakurkkua ja oliiveja.
- Pirskottele päälle sitruunamehua ja ripottele suolaa maun mukaan.
- Kääri leipä rullalle ja nauti heti.
Jälkiruoka:
Chocolate Babka
Tarvitset:
- 2 dl maitoa
- 1 rkl kuivahiivaa
- 1 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- 1 dl voita, huoneenlämpöisenä
- 2 dl suklaarouhetta
- 1 dl rusinoita
- 1 dl sokeria
- 1 rkl kanelia
- 1/4 tl suolaa
- 1 dl mantelirouhetta
Valmistusohjeet:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva. Anna hiivan seistä muutama minuutti.
- Sekoita sokeri ja kananmunat kulhossa.
- Lisää maito-hiivaseos ja sekoita hyvin.
- Lisää vehnäjauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita taikinaa noin 5-10 minuuttia.
- Anna taikinan levätä noin tunnin ajan.
- Sekoita suklaarouhe, rusinat, sokeri, kaneli, suola ja mantelirouhe kulhossa.
- Kauli taikina suorakulmion muotoiseksi levyksi.
- Ripottele suklaa-rusina-sokeriseos taikinan päälle.
- Rullaa taikina rullalle ja leikkaa rulla puoliksi pitkittäin.
- Kääri kaksi puoliskoa yhteen niin, että suklaa-rusina-sokeriseos jää näkyville.
- Laita babkat kohoamaan noin tunniksi.
- Paista babkoja uunissa 175 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.
- Anna babkojen jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Näiden reseptien avulla voit valmistaa herkullisen kosher-illallisen, joka sopii hyvin Yom HaAliyah -juhlan tunnelmaan. Muistathan nauttia ruoasta yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa, ja juhlistaa juutalaisten maastamuuttoa ja Israelin valtion perustamista. Illallinen yhdessä nautittuna on hyvä tilaisuus muistaa menneitä ja juhlistaa tärkeitä hetkiä yhdessä. Hyvää ruokaa ja seuraa ei voita mikään!