Valikko Sulje

Jabotinsky päivä Menu

Lähi-idän juutalaisena nationalistina tunnettu Ze’ev Jabotinsky oli tärkeä poliittinen ja kirjallinen hahmo juutalaisessa historiassa. Hänen nimeään kantavana juhlapäivänä voisi tarjota seuraavan kosher-illallisen menun:

Alkuruoka

  • Baba ganoush (munakoisotahna) Tarvittavat ainekset:
    • 2 keskikokoista munakoisoa
    • 2 rkl tahinia (seesaminsiemenistä tehty tahna)
    • 2 rkl sitruunamehua
    • 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
    • 2 rkl oliiviöljyä
    • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Valmistusohje:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Pistele munakoisot veitsellä muutamaan kohtaan ja paista niitä uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  3. Anna munakoisojen jäähtyä hetki ja kuori ne.
  4. Laita munakoisot, tahini, sitruunamehu, valkosipuli, oliiviöljy, suola ja pippuri blenderiin tai monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
  5. Tarjoile baba ganoush esimerkiksi pitaleivän kanssa.

Pääruoka

  • Shawarma-kanaa Tarvittavat ainekset:
    • 500 g broilerin rintafileetä, viipaloituna ohuiksi suikaleiksi
    • 2 rkl oliiviöljyä
    • 2 tl juustokuminaa
    • 2 tl paprikajauhetta
    • 1 tl korianterijauhetta
    • 1 tl valkosipulijauhetta
    • 1 tl suolaa
    • 1/2 tl mustapippuria
    • 2 rkl sitruunamehua
    • pitaleipiä ja kasviksia tarjoiluun

Valmistusohje:

  1. Sekoita oliiviöljy, juustokumina, paprikajauhe, korianterijauhe, valkosipulijauhe, suola, mustapippuri ja sitruunamehu kulhossa.
  2. Lisää kana suikaleet mausteseokseen ja anna maustua noin 30 minuuttia.
  3. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja paista kanaa 5-7 minuuttia, kunnes se on kypsää ja saanut kauniin paistopinnan.
  4. Tarjoile shawarma-kana pitaleivän ja kasvisten kanssa.

Jälkiruoka

  • Baklava (Lähi-idän makea leivonnainen) Tarvittavat ainekset:
    • 300 g filotaikinaa
    • 200 g manteleita rouhittuna
    • 200 g sokeria
    • 200 g voita, sulatettuna
    • 1 rkl ruusuvettä (valinnainen)
    • 1 rkl sitruunamehua
    • hunajaa

Valmistusohje:

  1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
  2. Voitele uunivuoka voisulalla.
  3. Leikkaa filotaikina sopivan kokoisiksi paloiksi vuokaa varten.
  4. Laita vuokaan kerros filotaikinaa, voitele se voisulalla ja lisää sitten uusi kerros filotaikinaa. Jatka kerrosten lisäämistä, kunnes olet käyttänyt kaiken filotaikinan.
  5. Sekoita mantelit, sokeri ja ruusuvettä tai sitruunamehua kulhossa.
  6. Ripottele manteliseos tasaisesti filotaikinakerrosten päälle.
  7. Viimeistele baklava kaatamalla päälle sulatettua voita.
  8. Leikkaa baklava terävällä veitsellä haluamasi kokoisiksi paloiksi.
  9. Paista uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes baklava on kullanruskeaa.
  10. Kaada päälle hunajaa ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Toivottavasti tämä menu tarjoaa herkullisia makuja ja juhlistaa Jabotinskyn merkitystä juutalaisessa historiassa. Hyvää ruokahalua!