Lähi-idän juutalaisena nationalistina tunnettu Ze’ev Jabotinsky oli tärkeä poliittinen ja kirjallinen hahmo juutalaisessa historiassa. Hänen nimeään kantavana juhlapäivänä voisi tarjota seuraavan kosher-illallisen menun:
Alkuruoka
- Baba ganoush (munakoisotahna) Tarvittavat ainekset:
- 2 keskikokoista munakoisoa
- 2 rkl tahinia (seesaminsiemenistä tehty tahna)
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistusohje:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Pistele munakoisot veitsellä muutamaan kohtaan ja paista niitä uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Anna munakoisojen jäähtyä hetki ja kuori ne.
- Laita munakoisot, tahini, sitruunamehu, valkosipuli, oliiviöljy, suola ja pippuri blenderiin tai monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
- Tarjoile baba ganoush esimerkiksi pitaleivän kanssa.
Pääruoka
- Shawarma-kanaa Tarvittavat ainekset:
- 500 g broilerin rintafileetä, viipaloituna ohuiksi suikaleiksi
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 tl juustokuminaa
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl korianterijauhetta
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 2 rkl sitruunamehua
- pitaleipiä ja kasviksia tarjoiluun
Valmistusohje:
- Sekoita oliiviöljy, juustokumina, paprikajauhe, korianterijauhe, valkosipulijauhe, suola, mustapippuri ja sitruunamehu kulhossa.
- Lisää kana suikaleet mausteseokseen ja anna maustua noin 30 minuuttia.
- Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja paista kanaa 5-7 minuuttia, kunnes se on kypsää ja saanut kauniin paistopinnan.
- Tarjoile shawarma-kana pitaleivän ja kasvisten kanssa.
Jälkiruoka
- Baklava (Lähi-idän makea leivonnainen) Tarvittavat ainekset:
- 300 g filotaikinaa
- 200 g manteleita rouhittuna
- 200 g sokeria
- 200 g voita, sulatettuna
- 1 rkl ruusuvettä (valinnainen)
- 1 rkl sitruunamehua
- hunajaa
Valmistusohje:
- Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Voitele uunivuoka voisulalla.
- Leikkaa filotaikina sopivan kokoisiksi paloiksi vuokaa varten.
- Laita vuokaan kerros filotaikinaa, voitele se voisulalla ja lisää sitten uusi kerros filotaikinaa. Jatka kerrosten lisäämistä, kunnes olet käyttänyt kaiken filotaikinan.
- Sekoita mantelit, sokeri ja ruusuvettä tai sitruunamehua kulhossa.
- Ripottele manteliseos tasaisesti filotaikinakerrosten päälle.
- Viimeistele baklava kaatamalla päälle sulatettua voita.
- Leikkaa baklava terävällä veitsellä haluamasi kokoisiksi paloiksi.
- Paista uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes baklava on kullanruskeaa.
- Kaada päälle hunajaa ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Toivottavasti tämä menu tarjoaa herkullisia makuja ja juhlistaa Jabotinskyn merkitystä juutalaisessa historiassa. Hyvää ruokahalua!