Juutalaisen perinteen merkittävin uuden vuoden juhla ja vuotuisen Israelin juhlat seinäkalenterin alkupiste
Roshas Hanah eli Rosh Hashana on juutalaisuuden uuden vuoden juhla, joka merkitsee juutalaisen kalenterin alkua. Se on yksi juutalaisen kalenterin merkittävimmistä juhlapäivistä, ja sitä vietetään yleensä syyskuun tai lokakuun alussa, tarkemmin sanottuna kahden päivän ajan.
Rosh Hashanan merkitys juutalaisessa perinteessä on monitahoinen. Se on juhla, joka kutsuu ihmisiä tarkastelemaan omaa elämäänsä, arvioimaan tekojaan ja tekemään parannusta mahdollisista virheistä. Rosh Hashanaa kutsutaankin usein “tuomion päiväksi” tai “huomion päiväksi”. Tänä päivänä uskotaan, että Jumala päättää ihmisten teoista ja kohtalosta seuraavalle vuodelle, ja siksi ihmiset rukoilevat ja pyytävät anteeksiantoa tekemistään virheistä.
Rosh Hashana on myös makeiden herkkujen juhla, ja perinteisesti syödään esimerkiksi omenaa, joka on dipattu hunajaan, symboloiden toivetta makeasta ja onnellisesta uudesta vuodesta. Samalla juhlaan liittyy shofar-nimisen pasuunan äänen soittaminen synagogassa, mikä on tärkeä osa juhlan rituaaleja.
Vuotuinen Israelin juhlat seinäkalenteri alkaa juuri Rosh Hashana -juhlasta, koska tämä juhla merkitsee juutalaisen kalenterin alkua. Kalenteriin on perinteisesti merkitty kaikki tärkeät juhlapäivät ja tapahtumat, ja Rosh Hashana on yksi tärkeimmistä juhlista, joka asettaa vuoden alkupisteen. Se on juhla, joka yhdistää juutalaisen yhteisön ja luo perustan vuoden muiden juhlapäivien ja tapahtumien juhlimiselle ja merkitsemiselle.