Valikko Sulje

Rosh Hashanah eri puolilla maailmaa

Rosh Hashanah, joka tarkoittaa ”pään vuotta” hepreassa, on juutalaisen uudenvuoden juhla. Se merkitsee juutalaisen kalenterin vuoden alkua ja sitä vietetään kahden päivän ajan seitsemännen kuukauden, Tishrei’n, ensimmäisenä ja toisena päivänä. Rosh Hashanah on aika, jolloin juutalaiset ympäri maailmaa pysähtyvät pohtimaan menneen vuoden tapahtumia, pyytämään anteeksiantoa ja aloittamaan uuden vuoden puhtaalta pöydältä. Tämä artikkeli tarkastelee, miten Rosh Hashanah’ta vietetään nykypäivänä eri puolilla maailmaa ja eri juutalaisissa yhteisöissä.

Rosh Hashanah ympäri maailmaa

Rosh Hashanah’ta vietetään maailmanlaajuisesti, ja sen vietto vaihtelee maittain ja yhteisöittäin. Monet perinteet ovat yhteisiä, mutta paikalliset tavat ja kulttuurit vaikuttavat myös juhlan viettoon.

Israel

Israelissa Rosh Hashanah on kansallinen vapaapäivä ja sitä vietetään monin samoin tavoin kuin muita paikkoja maailmassa. Ihmiset käyvät synagogassa, perheet kokoontuvat yhteisille aterioille, ja on tapana toivottaa toisille ”Shanah Tovah” eli ”Hyvää Vuotta”. Shofar, vanha soitin, joka on tehty pässin sarvesta, puhalletaan synagogissa, ja tämä toimii muistutuksena Jumalan kunniasta ja läsnäolosta.

Yhdysvallat ja Kanada

Pohjois-Amerikassa Rosh Hashanah on merkittävä juhla juutalaisyhteisölle, vaikka se ei olekaan virallinen vapaapäivä. Monet ihmiset ottavat kuitenkin vapaata töistä osallistuakseen synagogan palveluksiin ja viettääkseen aikaa perheidensä kanssa. Synagogissa käydään useita kertoja juhlan aikana, ja shofar puhalletaan palveluksen aikana.

Eurooppa

Euroopassa Rosh Hashanah’n vietto vaihtelee maittain. Esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa Rosh Hashanah on merkittävä juutalaisyhteisölle, ja monet ihmiset ottavat vapaapäivän osallistuakseen synagogan palveluksiin ja viettääkseen aikaa perheidensä kanssa. Ranskassa ja Saksassa Rosh Hashanah’ta vietetään samalla tavalla, mutta juhlan merkitys voi vaihdella yhteisöstä toiseen.

Eri juutalaisyhteisöt

Juutalaisyhteisö on monimuotoinen, ja se koostuu erilaisista ryhmistä, joilla on omat tavat ja perinteensä.

Ashkenaasit

Ashkenaasit ovat juutalaisia, joiden sukujuuret ovat Keski- ja Itä-Euroopassa. Ashkenaasien Rosh Hashanah -perinteisiin kuuluu syöminen omenaa hunajassa, mikä symboloi toivoa makeasta ja onnellisesta uudesta vuodesta. Myös muiden makeiden ruokien, kuten omenakakun ja hunajakakun, syöminen on yleistä.

Sefardit

Sefardit ovat juutalaisia, joiden sukujuuret ovat Espanjassa, Portugalissa ja Pohjois-Afrikassa. Sefardien Rosh Hashanah -perinteet ovat samankaltaisia kuin ashkenaasien, mutta ruokaperinteet voivat vaihdella. Esimerkiksi sefardit syövät usein makeita ruokia, kuten omenaa hunajassa, mutta myös muita hedelmiä, kuten granaattiomenaa ja viikunoita.

Mizrachit

Mizrachit ovat juutalaisia, joiden sukujuuret ovat Lähi-idässä ja Aasiassa. Mizrachien Rosh Hashanah -perinteet ovat samankaltaisia kuin muiden juutalaisyhteisöjen, mutta ruokaperinteet voivat olla erilaisia. Esimerkiksi mizrachit syövät usein lammaslihaa, granaattiomenaa ja muita paikallisia hedelmiä ja vihanneksia.

Reformi- ja konservatiivijuutalaiset

Reformi- ja konservatiivijuutalaiset ovat moderneja juutalaisuuden suuntauksia, jotka ovat kehittyneet vastauksena modernin maailman haasteisiin. Reformi- ja konservatiivijuutalaiset viettävät Rosh Hashanah’ta samankaltaisella tavalla kuin muutkin juutalaiset, mutta heidän palveluksensa voivat olla lyhyempiä ja vähemmän muodollisia. Esimerkiksi naiset voivat puhaltää shofaria ja osallistua palveluksiin aktiivisemmin.

Rosh Hashanah on merkittävä juhla juutalaisille ympäri maailmaa, ja sen viettoon liittyy monia yhteisiä perinteitä, kuten synagogan palveluksiin osallistuminen, shofarin puhaltaminen ja makeiden ruokien syöminen. Kuitenkin juutalaisyhteisön monimuotoisuus tarkoittaa, että Rosh Hashanah’n vietto voi vaihdella maittain ja yhteisöittäin. Maailmanlaajuisesti ja eri juutalaisissa yhteisöissä juhlitaan Rosh Hashanah’ta monin eri tavoin, mutta kaikkialla sen vietto merkitsee uuden vuoden alkua ja mahdollisuutta aloittaa uudestaan puhtaalta pöydältä.

On myös tärkeää muistaa, että Rosh Hashanah ei ole vain juhla vaan myös vakava hetki juutalaisessa uskonnossa. Se aloittaa ”Yamim Noraim” eli Pelottavat Päivät, jotka päättyvät Yom Kippuriin, päivään, jolloin Jumala sulkee Kirjan Elämästä. Tänä aikana juutalaiset maailmanlaajuisesti käyttävät aikaa itsetutkiskeluun, parannukseen ja rukoukseen, pyrkien parantamaan suhteitaan sekä Jumalaan että muihin ihmisiin.

Tavat ja perinteet

Vaikka Rosh Hashanah’n viettotavat vaihtelevat eri yhteisöissä, joitakin yhteisiä tapoja ja perinteitä löytyy ympäri maailmaa:

  1. Shofarin puhaltaminen: Tämä on yksi tärkeimmistä Rosh Hashanah’n perinteistä. Shofar, joka on valmistettu pässin sarvesta, puhalletaan eri aikoina palveluksen aikana. Puhaltamisen tarkoitus on herättää kuulijat henkiseen valveutuneisuuteen ja muistuttaa heitä Jumalan kuninkuudesta.
  2. Tashlich: Tämä on seremonia, joka suoritetaan Rosh Hashanah’n ensimmäisenä päivänä. Ihmiset menevät vesistön äärelle, kuten järven, joen tai meren, ja heittävät veteen leivänmuruja tai muita ruoan palasia, mikä symboloi heidän syntiensä heittämistä pois.
  3. Makeiden ruokien syöminen: Omenoiden syöminen hunajan kanssa on yleinen tapa Rosh Hashanah’n aikana. Se symboloi toiveita makeasta ja onnellisesta uudesta vuodesta.
  4. Uudenvuodentoivotukset: On tapana toivottaa toisille ”Shanah Tovah” tai ”Gemar Chatimah Tovah”, mikä tarkoittaa ”Hyvää Vuotta” tai ”Hyvää lopullista sinetöintiä” hepreaksi.

Rosh Hashanah on tärkeä juhla juutalaisyhteisölle ympäri maailmaa. Sen vietto merkitsee uuden alun mahdollisuutta sekä henkilökohtaisella että yhteisöllisellä tasolla. Vaikka sen viettotavat vaihtelevat maittain ja yhteisöittäin, yhteisiä perinteitä, kuten shofarin puhaltaminen, makeiden ruokien syöminen ja uudenvuodentoivotukset, jaetaan laajasti. Rosh Hashanah on aika, jolloin juutalaiset maailmanlaajuisesti voivat yhdistyä juhlimaan, mutta myös pohtimaan ja pyrkiä parantamaan itseään tulevana vuonna.